Güncelleme Tarihi:
Yazın bunaltıcı sıcağından, kışın ise soğuktan tir tir titreten havalarda can simidi gibi sarıldığımız, en temel ihtiyaç olarak gördüğümüz klimalar, evlerin ve iş yerlerinin vazgeçilmezleri oldu. Sıcak havalarda vazgeçilmez olan klimaların bilinçsiz kullanıldığında, sağlık açısından birçok olumsuz sonuçlara yol açacağını belirten Op. Dr. Muhammet Dilber, dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Klima açıkken uyuyanlara uyarı!
Klimalar havayı ısıtır, soğutur ama aynı zamanda havayı kurutur, neticesinde üst ve alt solunum yollarının hastalanması için zemin oluşturur.
Klimanın çalışması ile havadaki nem oranının azalması mekanda yoğunlaşan kuru havanın, burunda- boğazda tahrişe neden olması sonucu enfeksiyon riski belirgin ölçüde artar. Böylece kronik farenjitlere davetiye çıkarmış oluruz.
Özellikle klimalı bir ortamda uyurken dikkatli olmak gerekir. Çünkü bu sırada vücudumuzun savunması zayıflar ve kolaylıkla hastalanabiliriz.
Terliyken dikkat!
Dışarıdan terlemiş olarak gelip klimalı ortama girdiğimizde, terin üzerimizde aniden soğuması “klima çarpmasına” sebep olabilir. Ani soğuk ve sıcak değişimi, bir nevi “şok” etkisi oluşturur ve boyun tutulması ve göğüste bıçak saplanır tarzda bir ağrı meydana getirir. Bunu önlemenin yolu ortamdaki ısıyı bir anda çok fazla soğutmaktansa kademeli olarak düşürmekten geçer.
Klimalı ortamda sigara içmek daha tehlikeli!
Klimalı ortamda sigara içilmesi ise bağışıklık sistemini zayıflatarak kronik akciğer hastalıkları için zemin oluşturur. Nemsiz ortamda kurumuş üst ve alt solunum yolları hastalanmak için zaten çoktan bahane arıyorken üstüne bir de sigara içilmesi durumu iyice kötüleştirmekten başka bir şey değildir.
Araç kliması felce bile sebep olabilir
Araba klimalarının kullanımında da oldukça dikkatli olunması gerekmektedir. Araç klimalarının çok yakından hava üflüyor olmasının daha da zararlı olduğunu unutmamalıyız. Özellikle serinlemek için yüzümüzü yıkayıp yola çıktığımızda, açtığımız klimanın yüz felcine kadar varan birçok rahatsızlığı ortaya çıkarabileceği unutulmamalıdır.
Aracın belli bir süre kapalı kaldıktan sonra, içerideki havasızlığın da etkisiyle bazı bakterilerin ve polenlerin klima filtrelerinde biriktiğini, bunların da hem alerjik sorunları tetiklediğini hem de enfeksiyonlar için uygun ortam oluşturduklarını bilmemiz gerekmektedir.
Arabaya biner binmez klimayı çalıştırmak yerine, camları açmak ve birkaç dakika doğal havalandırma yapıldıktan sonra klimaların kullanılması çok daha doğru olacaktır. Ayrıca polen filtreli klima kullanımı da alerjik bünyeli kişilerde faydalı olacaktır.
Vantilatörün olumsuz etkisi daha az!
Vantilatör, bir basınç farkı oluşturup havanın akışını sağlayarak daha doğal bir serinlik sağlar. Klimaya göre biraz ilkel görünse de olumsuz etkileri daha azdır. Çünkü isteseniz de ortamın ısısını bir anda çok fazla düşüremezsiniz. Fakat vantilatörlerin de dikkatli kullanılmamasının kas iskelet sistemi problemlerine yol açtığını unutmamalıyız.