Güncelleme Tarihi:
Cinsel birleşme sırasında kadında vajeni çevreleyen kasların istem dışı olarak kasılması sonucunda ilişkiye izin vermemesi veya ilişkinin çok zor olması durumu olarak tanımlanan vajinismusun, günümüzde tedavisi yüzde 100 başarı ile sağlanabiliyor.
Vajinismusta yaşanan kasılmaların refleks olarak geliştiğini ve istem dışı olduğuna vurgu yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Ebru Zülfikaroğlu, kadının eşini çok sevmesinin ve düşünsel olarak cinselliği istemesinin bile bu durumu çözmediğini söylüyor ve ekliyor:
“Cinsel birleşme sırasında yaşanan bu kasılmalar aslında kadının bilinç dışı olarak kendisini korumaya yönelik bir savunmasıdır. Sadece vajinal bölge kaslarında değil, tüm pelvik ve vücut kaslarında da bilinç dışı bu kasılmalar olur ve kadın eşini bilinç dışı reddederek cinsel ilişkiye izin vermez.”
Vajinismus Çeşitleri
“Her kadında vajinismus farklı boyutlarda seyredebilir. Hastalar, jinekolojik muayene sırasında bacaklarını kapatıp vajinal bölgenin görüntülenmesine bile izin vermeyebilir. Bazı hastalar ise kendi parmağı veya tamponla bile vajina girişine temas edemez.
Vajinismuslu kadınların cinselliğe yönelik yoğun kaygı ve endişeleri vardır. Çocukluktan itibaren kadına cinselliğin kötü ve ona zarar verebilecek bir şey olarak öğretilmesi; ilişki sırasında tepkisel olarak istemsiz şekilde vajinal kasları ve bazen de tüm vücut kaslarının kasılmasına neden olmaktadır. Bu kasılmalar sonucu cinsel ilişki son derece ağrılı ve imkansız hale gelmektedir.”
Nedenleri
Geçmişte yaşanan kötü cinsel tecrübeler (taciz, tecavüz veya ilk cinsel birlikteliğin çok ağrılı olması veya cinsellikle ilgili kulaktan duyma yanlış ve eksik bilgilendirmeler) vajinismusa zemin hazırlamaktadır.
Katı toplumsal kuralların egemen olduğu ve cinselliğin ayıp, günah ve yasak düşüncesinin yerleştiği toplumlarda vajinismus ve diğer cinsel problemlerle çok sık karşılaşmaktayız. Benzer nedenlerden dolayı, bizim toplumsal yapımızda da kızlık zarının korunulması gereken çok önemli bir yapı olarak öğretilmesi, vajinismusun alt yapısını oluşturmaktadır.
Kadının cinsellikle ilgili kötü bir tecrübe veya inanışı olmasa da bazen kötü bir jinekolojik muayene, doğum veya kürtaj hikayesi de kadınlarda sonradan (sekonder) vajinusmus gelişmesinin en sık nedenlerinden birini oluşturmaktadır.
İlk cinsel birliktelikle ilgili yanlış veya eksik bilgilendirmeler, penisin vücuda zarar vereceği ile ilgili inanışlar, kızlık zarının bozulması sırasında aşırı kanama ve ağrı olacağı korkusu veya gebe kalma endişesi vajinismusa yol açmaktadır.
Vajinismuslu kadının bilinçaltında cinselliğe yönelik yoğun endişe ve korkuları vardır. Vajinismus kadının bu korkulara karşı geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır. Kadın pelvik, perineal veya tüm vücut kaslarını kasarak kendisini bu duruma karşı koruma altına alır.