Güncelleme Tarihi:
Kadınların vajinayı temizlemek adına yaptığı en büyük yanlışlardan biri vajinanın içini yıkamaktır. Bu da vajinanın PH dengesini bozarak enfeksiyon riskini arttırır. Vajina kendini kendini temizleyen bir yapıya sahiptir. Vajinanın dışını sadece ılık su ile yıkamak yeterlidir.
Vajinayı sabunla temizlemek vajinanın doğal yapısını ve PH dengesini bozar. Mantar, kaşıntı, enfeksiyon gibi olumsuz bir takım sonuçlar doğurur. Sadece su ile vulvanızı temizlemeniz yeterlidir.
Sentetik çamaşırlar genital bölgenin hava almasını engeller ve enfeksiyon riskini artırır. Bu nedenle iç çamaşırı seçiminize çok özen gösterin ve % 100 pamuklu kumaşları tercih edin.
Dar kıyafetler idrar yolu iltihabına davetiye çıkarırır. Ayrıca vajinal bölgede tahriş, iltihap ve enfeksiyon gibi pekçok olumsuz etkiye sahiptir.
Genital bölgedeki kararma için başvurulan yanlış yöntemlerden biri olan çamaşır suyu ve karnonatlı suyla beyazlatma işlemi aşırı hassas olan bu bölge için çok zararlıdır. Eğer vajinada kararma şikatetiniz varsa ve bu durum sizi rahatsız ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurun ve tıbbi beyazlatma yöntemlerini tercih edin.
Zor anlarınızda yardımcı olabilir ama tampon kullanımı vajinanız için pek sağlıklı bir şeçim değildir. Tamponlar zararlı organizmaların üremesini önlemek için dezenfektanlar içerirler. Bu da vajinada tahrişe ve enfeksiyon oluşumuna neden olabilir.
Güzel koksun diye kullanılan vajina spreyi, losyon, krem, bitkisel yağ ya da esansları asla kullanmayın. Bunlar kötü kokuyu gidermez sadece geçici bir süre kamufle eder. Bu tarz ürünler vajinal enfeksiyonları kaçınılmaz kılabilir.
Adet döneminde kullanılan pedlerin parfümlü olanlarını tercih etmeyin. Kullanılan bu deodorantlar vajinal enfeksiyonlara, dolayısı ile daha kötü kokulara neden olur.
Pedler vajinanın nefes almasını engeller. O nedenle adet dönemleri dışında ped kullanmayı tercih etmeyin. Ayrıca pedlerin sık değiştirilmemesi de enfeksiyon riskini artırır.
İç çamaşırı genital bölgenin nefes almasını engellediği için gece yatarken iç çamaşırsız yatmanızda fayda var.
Önemli not: Eğer vajinanızda normalin dışında koku, akıntı, kaşıntı gibi belirtilerle karşılaşırsanız mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurunuz.
KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANI OP. DR. ESRA ÇABUK CÖMERT'E SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN!