Vajinal akıntı ve enfeksiyonlar

Güncelleme Tarihi:

Vajinal akıntı ve enfeksiyonlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2016 10:22

Hangi tür ve renk vajinal akıntılar tehlikeli?

Haberin Devamı

Vajen normalde bir miktar sıvı içerir, hangi akıntının normal ve fizyolojik hangisinin bir hastalık olduğunu ayırt etmek önemlidir, kadınların fizyolojik akıntısı bazı dönemlerde artış gösterebilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özgür Kavaz, vajinal akıntılar ve korunma yöntemleri ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Normalde vajen ancak geç menopoz dönemlerinde tamamen kuru bir hal alabilir ki esas tedavi edilmesi gereken rahatsız edici durum budur. Menapoz öncesi dönemde vajen kupkuru olmaz, tıpkı ağız içinin olmadığı gibi.

VAJİNAL AKINTI MİKTARI HER GÜN AYNI DEĞİLDİR

Farklı olarak vajinal akıntı miktarı bir adetin bitiminden diğer adetin başlamasına kadar olan süre içinde de farklı miktarlarda ve nitelikte olur. Yani kadının vajinal akıntı miktarı her gün aynı değildir. Örneğin iki adetin ortasına rastlayan günlerde miktarı artar ve daha yapışkan bir hal alır. Adetten birkaç gün önce de miktarda artış olur, cinsel uyaranlar yine vajinal akıntı miktarını artırır.

Haberin Devamı

Kadınların sıklıkla yaptıkları hatalardan biri fizyolojik akıntı ile enfeksiyonu karıştırarak hekim tavsiyesi dışında vajinal ovül kullanımında bulunmalarıdır, gereksiz vajinal tablet kullanımı vajen florasının dengesini bozarak sık tekrarlayan enfeksiyonlara neden olabilir.

Vajinal akıntı ve enfeksiyonlar

HANGİ VAJİNAL AKINTILAR TEHLİKELİ?

Bu durumda hangi tür akıntılar patolojik yani bir hastalık düşündürecek akıntılardır?

Eğer akıntınız yukarıda tanımladığım niteliklerden başka bir nitelikteyse mesela koyu kahverengi, sarı-yeşil-kirli görünümlü, içinde süt kesiği gibi partiküller bulunduruyorsa veya kokulu ise, vajen içinde kaşınma veya yanma gibi şikayetlere sebep oluyorsa o zaman bu akıntı tedavi edilmesi gereken bir akıntı olarak değerlendirilebilir ve değişik yöntemler ile tedavi gerektirir.

GEBELİK DÖNEMİNDE VAJİNAL ENFEKSİYONLAR ARTAR

Gebelik de vajinal enfeksiyonlara ve akıntıya sebep olan önemli faktörlerden bir diğeridir. Normalde vajen içinde bulunan bir tür mikroorganizma, burada hastalık yapıcı diğer mikroorganizmaların üremesini ve hastalık oluşturmasını önler. Gebelikte değişen hormonal işleyiş nedeniyle normal vajinal akıntının asiditesi artar düşen pH seviyesi sözü edilen bu koruyucu mikroorganizmaların azalmasına, böylelikle vajenin savunmasının düşmesine neden olur. Özellikle fırsatçı mantar enfeksiyonları için zemin oluşur. Tedavi edilse bile gebelik süresince tekrarlama eğilimi yüksektir. Sık rastlanılan şeker hastalığı da benzer bir etki ile vajen savunmasını olumsuz yönde etkileyerek vajinal enfeksiyonlarda artışa sebep olabilir.

Haberin Devamı

Penisilin grubu gibi sık kullanılan antibiyotikler, kortizon ve kemoterapi benzeri vücudun savunma sistemini olumsuz etkileyen tedaviler de vajende normalde bulunması gereken sözü edilen mikroorganizmaları yok ederek, vajenin savunma gücünü azaltır ve akıntıların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Vajinal akıntı ve enfeksiyonlar

VAJİNAL AKINTILARDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ

  • Vajina içini hiç bir zaman yıkamayın. Vajen içini yıkamak asit PH'ı değiştirecek ve oradaki doğal ortamı bozup laktobasilleri sayıca azaltarak zararlı mikroplara bir üreme ortamı sağlayacaktır. Hele hele vajen içini sabunla asla yıkamayın.
  • Normal banyo sırasında vajen içine kaçan su miktarı önemsiz olmakla birlikte, vajenin içinin basınçlı su ile yıkanması (vajinal duş) aynı sebeplerden ötürü önerilmemektedir. İlişki sonrası veya adetten temizlenmek için ise çok zorda kalınıyorsa "özel vajinal duş solüsyonları" kullanılabilir.
  • Banyodan sonra dış genital bölgenizi havlu ile kurulayın.
  • Genital sprey, parfüm katkılı ped ve tampon, parfüm katkılı prezervatifleri kullanmayın.
  • İç çamaşırınızı günlük değiştirin ve sentetik değil, pamuklu olanları tercih edin.
  • Yüzme ve ağır egzersizler sonrası iç çamaşır veya mayonuzu değiştirin. Üstünüzde kurumasın.
  • Aşırı kilo ve şeker hastalığı mantar enfeksiyonuna zemin hazırlar. Bu tür bir sorununuz varsa önlemini almaya çalışın.
  • Dar pantolon veya dar iç çamaşırı giymekten kaçının.
  • Genel tuvalet temizliğinize dikkat edin.
  • Cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanmaya özen gösterin ve sık partner değiştirmeyin. Sık partner değiştiren kişilerle birlikte olmayın.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özgür Kavaz

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!