Güncelleme Tarihi:
Ege Üniversitesi (EÜ) EBİLTEM Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen "Zeytinyağı ve Zeytin Dostu" konulu seminer, EÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde verildi. Konuşmacılar, uzun yaşamanın sırrının zeytinyağında olduğunu belirtti.
Dr. Zeynep Delen'in öncülüğünde Amerikalı akademisyenler Prof. Dr. Patricia O'Hara ve Prof Dr. Richard Blatchly iş biriliğiyle hazırlanan seminerde, zeytinyağının tarihi ve kimyası üzerine bilgi verildi. Dr. Delen'in konuşmasıyla başlayan seminerde, zeytinyağının MÖ 60 bin yıl öncesine dayanan tarihinden günümüze kadar geçirdiği süreçleri anlatıldı. Son 50 yılda bütün dünyanın ilgisini çekmeye başlayan zeytinyağının uzun ömür ve sağlıklı yaşamın anahtarı olduğunu vurgulayan Delen, kalitelisinin ilaç niteliği taşıdığını söyledi.
Zeytinyağının faydalarına değinen Dr. Delen, özellikle cilde, kansere ve alzheimer hastalarına iyi geldiğini söyledi. Zeytinyağının kalitesi ve korunması hakkında da ipuçları vererek, "Zeytinyağı, uzun ömürlü yaşamanın sırrını bizlere veriyor. Amerika'da, Uzakdoğu'da ve Avustralya'daki insanlar, Akdeniz insanlarının neden bu kadar uzun ömürlü olduklarını merak ediyorlar ve bunun nedenini zeytinyağına bağlıyorlar" dedi. Zeytinyağı alınırken şeffaf olmayan şişelerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Zeynep Delen, zeytinyağının güneş ışığı aldığında asidik değerinin artarak kalitesinin bozulduğunu ve bayatladığını söyledi.
CİHAN