Güncelleme Tarihi:
Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök, bulaşık makinesinde sıcaklık çok yüksek derecelere ulaşmadığı için taze bir balığı, eti, sebzeyi suyunu uçurmadan ve besin değerini kaybetmeden pişirmenin mümkün olduğunu belirterek "Her ev hanımı mutlaka bulaşık makinesinde yemek pişirmeyi denemeli. Bu yöntemle hem zamandan tasarruf ediliyor hem de gıdaların besin değerleri korunuyor" dedi.
Bu yöntemin Türkiye'de çok fazla bilinmese de yurt dışında sıklıkla kullanıldığını belirten Gök, “Çünkü biz bulaşık makinesini kirli bulaşıkları yıkamak için kullanıyoruz. Artı içerisine deterjan koyuyoruz ancak denediğimde gerçekten çok güzel ve lezzetli somon, yumurta veya et hazırladım. Suluydu ve çok lezzetliydi. Aynı zamanda enerjiden de tasarruf ediyorsunuz. Bir düşünün, bulaşıklar yıkanırken aynı zamanda yemeğiniz de pişiyor" dedi.
Sağlıklı yemekler yapma imkanı sunan yöntemle, bulaşık makinesi çok fonksiyonlu bir araca dönüşüyor. Yemek pişirme işleminin bulaşık makinesinin tencere, tava yıkanan kısmında yapılması gerekiyor. Bulaşık makinesinde sıcaklık çok yüksek derecelere ulaşmadığı için taze bir balığı, eti, sebzeyi, suyunu uçurmadan ve besin değerini kaybetmeden pişiriyor. Çünkü burada sıcaklık 70 derece oluyor. Yaklaşık 2,5 saatlik sürede pişiyor. Evde otururken, bulaşıklar yıkanırken yemeğiniz de hazır oluyor. Bu pişirme yöntemini aynı zamanda bebekler için de kullanılabilir. Çünkü yemekler çok yüksek derecede pişmediği için besin değeri kaybolmuyor ve çok yumuşak kalıyor.
Pişirme sırasında özellikle cam saklama kapları kullanılması gerekiyor. Ağzı iyice kapandığı sürece içerisine deterjan girme riski de olmuyor. Bizim mantığımızda 'Bulaşık makinesinde kirliler yıkandığı için yemek nasıl olur' diye bir düşünce var ama baktığımızda sıcak işlem olduğu için pişirici olarak da kullanılıyor.
Yemeklerin bulaşık makinesinde yıkanması enerji tasarrufu da sağlıyor. Diyet yapanların da bu yöntemi tercih edebileceğini, pişirilen yemeğin içerisine yağ eklenmediği için ekstra kalorisi de olmuyor. Mesela balık kendi yağıyla ve suyuyla pişiyor. Hem lezzetli hem besleyici hem de düşük kalorili oluyor. Bulaşık makinesinde sıcaklık düşük olduğu için gıdaların içerisindeki proteinlerin, karbonhidratlar veya yağların özlerini kaybetmemesini sağlıyor.
Her ev hanımı mutlaka bulaşık makinesinde yemek pişirmeyi denemeli. Bu yöntemle hem zamandan tasarruf ediliyor hem de gıdaların besin değerleri korunuyor. Örneğin, fırında 180 derecede pişirmek yerine 70 dereceye ayarlayarak, pişirmek istediğimiz et türünü soslayıp üstünü güzelce kapattıktan sonra birkaç saat pişirebiliriz. Hamsileri tabağa dizdikten sonra içine soğanını, sebzelerini koyup, ağzını kapatıyoruz. Aynı şekilde somon balığını fileto haline getirdikten sonra, cam kavanoz içine deri kısmı alt tarafa gelecek şekilde koyduktan sonra, ağzını sıkıca kapatarak pişirebiliriz.
Bu tariflerin içine sebze de eklenebileceğini ve bütün bir tavuğun da makinede pişirilebileceğini gibi istediğiniz her gıdayı, ağzı sıkı kapanan bir kaba koyduktan sonra bulaşık makinesinde rahatlıkla pişirebilirsiniz.
AA