Uzmanlar Uyarıyor: Aşı tereddüdü tartışılacak bir konu değil

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar Uyarıyor: Aşı tereddüdü tartışılacak bir konu değil
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2019 16:58

Dünya Sağlık Örgütü tarafından her yıl Nisan ayının son haftası olarak belirlenen Aşı Haftası’nda bu yıl da konunun uzmanları bir araya gelerek aşının ve aşılamanın önemine dikkat çekti, aşı tereddüdü üzerine yorumda bulundu.

Haberin Devamı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan aşı tereddüdü (kararsızlığı) nedeniyle salgınların arttığına dikkat çekerek “Dünya Sağlık Örgütü 2019 yılında, toplumu bekleyen en büyük 10 tehlikenin başında aşı kararsızlığının geldiğini açıkladı” dedi.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hacımustafaoğlu aşıların değerinin altını çizerek “Aşılar en az maliyetle en büyük sağlık getirisidir.” dedi.

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Akın ise erişkinlerde aşılamanın çok düşük olduğunu belirleterek; “Aşılama ile engellenecek hastalıklar engellenmediği için erişkinlere yönelik hastalıklarda artış riski var” dedi.

Haberin Devamı

Aşı Haftası kapsamında GSK Türkiye’nin katkılarıyla 30 Nisan 2019 Salı günü gerçekleştirilen basın buluşmasında uzmanlar aşı ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Toplantıda aşı tereddüdüne dikkat çeken Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, hastalıklardan korunmada en etkili yöntemin aşı olduğuna dikkat çekerek, dünyada şu ana kadar gerçekleştirilmiş 10 büyük keşifte aşının birinci sırada yer aldığının altını çizdi. Mehmet Ceyhan; “Dünya Sağlık Örgütü, 2019 yılında toplumu bekleyen en büyük 10 tehlikenin başına aşı kararsızlığını koydu. Yapılan araştırmalar aşının otizm, alzheimer ya da civa zehirlenmesine neden olmadığını net bir şekilde göstermektedir. Aşı tereddüdü tartışılacak bir konu değil. Aşı tereddüdünün tamamen ortadan kalkması için de zorunlu yasaların dışında toplumun bilinçlenmesi, bilinçlendirilmesi gerekmektedir.” dedi.

Aşıların değerine değinen Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hacımustafaoğlu şu bilgileri verdi; “Aşı bireylerin ve buna bağlı olarak toplumların daha sağlıklı olması için yapılır. Çocuklar hastalanmasın, sakat kalmasın, daha sağlıklı nesiller yetişsin diye aşılama yapıyoruz. Aşılama sayesinde salgınlar engelleniyor ve bu sayede sağlık harcamaları azalıyor. Bu nedenle aşılar, sağlık ekonomisi çerçevesinde de en maliyet etkin çözümler arasında yer alıyor.”

Haberin Devamı

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Akın da konuşmasında erişkin aşılanmanın önemine dikkat çekerek; “Türkiye’de erişkin aşılaması çok düşük. Çocuklarımızı aşılarla korumak için çok çaba sarf ediyoruz ancak erişkinlerin de aşılanması çok önemli. Özellikle diyabet, KOAH gibi kronik hastalığı olan yetişkinlerde kritik önem taşıyor. Aşılama olmadığı için aşılama ile önlenebilecek hastalıklarda artış var. Aşılama her yaş için çok önemli. Bulaşıcı hastalıklar sosyo-ekonomik seviye tanımaz, yaşadığınız bölgeyi tanımaz. Salgın başladığında herkes hastalanabilir. Bu yüzden kitlesel aşı programlarının devam etmesi önemli.” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!