Güncelleme Tarihi:
Kefirin kan kolesterolü, laktoz intoleransi, kanser, diyabet, bağışıklık sistemi, sindirim sistemi, bağışıklık sistemi hastalıkları ve bağırsak mikroflorası anemileri gibi birçok rahatsızlık üzerine olumlu etkisi bulunur.
Kefir kökenini Kafkaslar’dan alan fermente bir süt ürünüdür. Karnabahar, patlamış mısır görünümünde yumuşak beyaz veya sarımtırak renkte düzensiz partiküllerdir.
Kefir içerisinde birçok yararlı mikroorganizma barındırır. Sevinç iksiri, gençlik iksiri olarak da bilinmektedir.
Yaklaşık bir kilo süte ceviz büyüklüğünde kefir mayası yeterlidir. Kefir yapmak için ılık sütünüzü cam kavanoza alınız. İçerisine kefir mayasını ilave edip 24 saate yakın bekletiniz. Kefir mayalandıktan sonra yoğurt kıvamında yoğun bir hal alıyor. Mayalandıktan sonra plastik süzgeç yardımı ile süzdüğünüzde hem kefir mayanız hazır oluyor hem de kefir içilecek kıvama gelmiş bulunuyor. Kefir yaparken dikkat etmemiz gereken en iyi nokta metal hiçbir ürünü değdirmemek olmalıdır. Çünkü yararlı maddelerin kaybolmasına neden olabilir.
Halk sağlığı kapsamında değerlendirildiğinde kan kolesterolü, laktoz intoleransi, kanser, diyabet, bağışıklık sistemi, sindirim sistemi, bağışıklık sistemi hastalıkları ve bağırsak mikroflorası anemileri gibi birçok rahatsızlık üzerine olumlu etkisi vardır. Yarım yağlı sütten yapılmış 1 su bardağı kefir yaklaşık 120 kalori olup günlük alınması gereken kalsiyum miktarının da yüzde 30’unu karşılamaktadır. Özellikle sindirim sistemi, bağışıklık sistemi kabızlık ile ilgili rahatsızlığı olan kişilerin günde bir su bardağı kadar kefiri tüketmesi mutlaka gereklidir.
DHA