Uyluk kemiği kırıkları önemsenmeli

Güncelleme Tarihi:

Uyluk kemiği kırıkları önemsenmeli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2014 12:40

Bu tür kırıklar, düşmelerden ve trafik kazalarından kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

Vücudun en sağlam kemiklerinden biri olan uyluk (femur) kırığı; trafik kazaları, yüksekten düşme, silah yaralanmaları gibi travmalar sonucu görülür. Çok şiddetli ağrı, bacağın üzerine basamama vb. bulgularla kendini gösterir. Uyluk kemiği kırıklarının önemsenmesi gerektiğinin altını çizen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Feyyaz Çiftçi, bu kırıklar hakkında bilgi verdi.

Femur veya uyluk kemiği; vücudumuzdaki en uzun, en hacimli ve en güçlü kemiktir. Bu kemik, kalçanın ve dizin bir bölümünü oluşturur.

Uyluk kemiğinin her noktasında kırıklar görülebilir

Uyluk (femur) kemiği, vücudun en uzun kemiğidir ve bol miktarda kanla beslenir. Uyluk kemiği kırıkları ciddi olarak kabul edilmelidir çünkü çoğu durumda çok miktarda kan, dokular içerisinde kaybolur ve bu da büyük şoklarla sonuçlanabilir.

Bu tür kırıklar, düşmelerden ve trafik kazalarından kaynaklanır. Yaşlılarda kırılmalar, küçük bir düşme sonucu görülebilir; bununla birlikte çoğu yetişkinlerde kalça kemiğinin kırılması için hatırı sayılır bir zorlama gereklidir. Uyluk kemiğinin boynu ya da üst kısmını saran kalça eklemi kırıkları, sık sık ağır kalça zedelenmeleriyle karıştırılır. Bir düşme ya da başka bir küçük kazadan sonra kalçasında ağrıdan şikayet eden yaşlılar, uyluk kemiği boynunda kırık olduğu varsayılarak hastaneye kaldırılmalıdır.

Uyluk kemiği kırığı ve belirtileri

  • Bacaklarda gözle görülür deformasyon; eğer kırık uzun kemiklerdeyse bacak, kırık bölgedeki kasların kasılmasıyla kısalabilir; eğer kırık uyluk kemiğinin boynundaysa ayak dışarı doğru dönebilir.
  • Şok belirtileri ve görüntülerine rastlanır.

Uyluk kemiği kırıklarında ilk yardım

  • Kazazedeyi yatırıp bacağı elle dikkatli bir şekilde sabitleyin.
  • Hastaneye yolculuk kısa sürecekse (örneğin 30 dakikadan daha kısa) ve sarsıntısız olacaksa ayaklarla dizler altına tam yerinde sargılar yerleştirin.
  • Dizle ayak bileği arasına bol miktarda tampon koyun.
  • Sağlam bacağı yavaşça yaralı bacağın yanına getirin.
  • Bileklerle ayakların çevresine sekiz biçiminde bir sargı ve dizlerin çevresine geniş bir sargı bağlayın.
  • Eğer hastaneye yolculuk uzun veya sarsıntılı olacaksa ve atel de yoksa ek tamponlarla sargılar koyun. Birini alt bacaklar çevresine, birini uyluklar çevresine ve son olarak da kırık yerin altına bir tane “değişken” sargı bağlayın, kırık taraftan kaçının.
  • Eğer ateller varsa (kırık bacak için) kırık bacağı tutturup iki bacak arasına apış arasından ayağa kadar uzanan bir ateli yeterli tamponla yerleştirin.
  • Eğer uyluk kemiği kırılmışsa kırık bacağın dışına koltuk altından ayağa kadar uzanan daha uzun ek bir atel ve tampon yerleştirin.
  • Atellerin vücuda değdiği kemikli yerlere (bileklerdeki ve kalçadaki) ve çukurluklara ek tamponlar koyun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!