Güncelleme Tarihi:
Dr. Burçak Bozdemir Aral; “Ürtiker, özellikle çocuklarda ve genç yetişkinlerde daha fazla olmakla birlikte, her yaşta görülebilir. Toplumda çok sık görülen bir hastalıktır. Kalıcı olmayan kızarıklık, kaşıntı ve kabarıklıkla kendini gösteren ürtikerin, şekli ve büyüklüğü değişebilir. Vücudun bir bölümünde döküntülerde gerileme olurken başka bir bölümünde yenileri çıkabilir. Altı haftadan kısa sürerse akut; uzun sürerse kronik ürtiker olarak tanımlanır. Vakaların çoğunluğunu oluşturan akut ürtikerde en sık nedenler yiyecekler, ilaçlar ve enfeksiyonlardır. Hekimin tanısının ardından, gerekli tedaviye başlanır. Bu süreçte ürtikeri tetikleyecek ya da artıracak besin ve ortamlardan uzak durmak gerekir “açıklamasında bulundu.
Ürtikeriniz varsa bunlardan uzak durun!
• Çilek,
• Domates,
• Balık, kabuklu deniz ürünleri,
• Çikolata,
• Süt ve süt ürünleri,
• Fındık,
• Yumurta
• Gıda katkı maddeleri,
• Alerji riski yüksek olan ilaçlar,
• Polenler