Üreme organlarının sarkması önlenebilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Üreme organlarının sarkması önlenebilir mi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2018 22:40

Üreme organlarının sarkması genellikle orta ve ileri yaş kadınlarda görülen önemli bir sağlık sorunudur. Sadece yaşam kalitesini olumsuz etkilemekle kalmaz; ileri evrelerde böbrek fonksiyonlarını da bozabilmektedir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Önay Yalçın, bu konuda merak edilenleri sizler için anlattı.

Haberin Devamı

FARKLI NEDENLERLE ORTAYA ÇIKABİLİR!

Üreme organları; rahim ve vagen (hazne) sarkmaları, çok farklı nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Bunların başında genetik faktörler gelir. Anne ve kız kardeşte varlığı bu yönden önemlidir. Sıklıkla, zorlu geçen vaginal doğum öyküsü vardır. Müdahaleli vaginal doğumlar örneğin forsepsle veya vakumla doğum, iri bebekler(4 kg’ın üstünde yenidoğan ağırlığı),uzun sürmüş ve uzun süreli ıkınmalı bir dönemin varlığı söz konusudur. Kronik kabızlıkla devamlı ıkınarak büyük abdest yapma, kronik öksürükle seyreden hastalıklar, görevleri dolayısıyla ağır kaldırma veya karın içi basıncı artışına neden olan egzersizlerin yoğun bir şekilde yapılmış olması da organ sarkmalarında etkili olan faktörlerdir. Menopozda, vücut destek dokusu kollajenin yapımı değişiklik gösterir ve daha zayıf bir kollajen yapımı söz konusudur. Bu da organ sarkmalarını hızlandırır.

Gençlerde seyrek görülür. Yaş ilerledikçe sıklaşır, öyle ki sıklık, her on yılda iki katına çıkar.

TEŞHİS VE TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?

Üreme organlarının sarkması önlenebilir mi

HEDEF SADECE GÖRÜNTÜYÜ DEĞİŞTİRMEK DEĞİL

Teşhisi zor değildir. İyi bir öykü ve detaylı bir muayene yeterli olabilir. Ancak organ sarkmasının neden olduğu fonksiyon bozukluklarının da bu kapsamda değerlendirilmesi ve tedavi aşamasında dikkate alınması gerekir. Çünkü tedavide hedef sadece görüntüyü düzeltmek değil aynı zamanda fonksiyonların da normalleştirilmesidir. Dolaysıyla bu kapsamda idrar kesesini (mesane) tam boşaltamama, sık idrara gitme ve sıkışma, idrar kaçırma, sık idrar yolu enfeksiyonları geçirme, büyük abdest yapmakta güçlük ve (veya) gaz, gaita kaçırma, cinsel yaşamda olumsuzluklar ayrıca değerlendirilir ve gerekli testler yapılarak tedavi şekli belirlenir.

Tedavide sadece cerrahi yöntemler yoktur. Başlangıç evrelerinde bu bölge kaslarını güçlendirmeye yönelik rehabilitasyon programları ve egzersizler önerilerek hastalar takip edilebilir. İleri evrelerde cerrahi istemeyen veya cerrahi için olumsuz şartları olan hastalara ‘’peser’’ dediğimiz aparatlarla yardımcı olmaya çalışırız. Cerrahi tedavide birçok farklı yöntem söz konusudur. Uygun yöntemin seçiminde hastanın beklentileri, genel durumu, değerlendirme sonuçları ve cerrahın deneyimi rol oynar.

ORGAN SARKMASINDAN KORUNMAK MÜMKÜN MÜ?

Evet, organlara destek veren ve fonksiyonlarına katkıda bulunan pelvik taban kaslarına yönelik egzersizlerle bu yapıları güçlü tutmak ve bunların normalden fazla basınç altında kalmalarına neden olacak davranışlardan kaçınarak sağlıklı yaşam modellerini benimsemek alınacak önlemlerin başında gelmektedir. 

[fotogaleri=3316,2820]

BAKMADAN GEÇME!