Güncelleme Tarihi:
Ses kalitesi, perde ve titreşim özelliklerinin tümü ukulelenin kalınlığına bağlıdır. Ayrıca tellerin hangi sırayla yerleştirilip akort edildiği de istenilen uyumun sağlanmasında büyük rol oynar.
Ukulele Tel İsimleri, Tel Dizilimi ve Sıralaması Nasıldır?
Her zamanki ukulelenin 4 türü vardır: Konser, bariton, soprano, tenor. Bu tipler boyutlarına ve üretilen ses kalitesine göre belirlenir. Ukulele türlerine bağlı olarak farklı tel uzunlukları vardır. Ukulelenin en yaygın malzemesi naylondur. Diğer en yaygın olanları – Florokarbon teller, Çelik teller, Yaralı naylon teller, Sarılmış metal tellerdir. Ukulele için en yaygın sarma malzemeleri Alüminyum, bakır, gümüş, fosfor bronzdur.
4 telli standart ukulele, 4-2-3-1 oluşumunu takip eder. Ukulele dizelerinin en yaygın sırası, tipik gCEA veya GCEA ayarıyla gelir. Bu dört nota dizeleri belirtir ve 4-3-2-1 sayısına karşılık gelir. Bu, ukulele dizesinin en yaygın kuralıdır. Akor şarkıyı şarkıya değiştirdiğinden ve sekmeler de ölçek ve akort temelinde değiştiğinden, numaralandırma notaları evrenselleştirmenin en rahat yoludur.
Sağ elle çalma pozisyonunda (sol taraftaki perde) ukulele telleri şu şekilde konumlandırılır:
G: Tavana en yakın tel G notası veya 4. teldir.
C: G'den sonraki ikinci nota C notası veya 2 dizesidir.
E: E üçüncü son nota veya dize 3'tür.
A: A, zemine en yakın olan ilk nota veya dize 1'dir.
Aynı konumlandırma, solak kullanıcılar için tersine çevrilir. Bu durumda 1-2-3-4 veya AEKG olacaktır.
Ukulelenin sadece 4 naylon telden geldiğine dair yaygın inanışa rağmen, ukulelenin telleri açısından bir takım varyasyonlar vardır. Varyasyonlar ilk önce dizilerin sayısı açısından ele alınabilir. Örneğin- Geleneksel ukulele (4 telli), Taropatches ukulele (6 veya 8 telli), Lili'nin ukulelesi (6 veya 8 telli), 5 telli tenor ukuleledir.
Ukulele Notaları Ve Kalınlıkları Nelerdir?
Düzen, akort açısından da çok önemli bir rol oynar. 4 telli ukulele akortunun iki kuralı vardır.
Düşük G (GCEA)
Düşük G ayarı, temel olarak aşağıdan yukarıya doğru artan bir düzende akort edilen dizelerdir. 4-3-2-1 dizilişi burada da çalışıyor. Düşük G ayarı, notalara ve oktavlara göre yavaşça yükselir. GCEA'nın hepsi bu sıraya göre G3-C4-E4-A4'e göre ayarlanıyor. Bu aynı zamanda basit ayar düzeni için doğrusal ayar olarak da adlandırılır.
Yüksek G (gCEA)
Yüksek G akort sistemi en sık kullanılan akort yöntemidir. Bu yöntemde notaların akordu, düşük G ile tamamen aynıdır. Ancak G notaları G4'e ayarlandı. Bu, belirli bir artan veya azalan sırayı takip etmediği anlamına gelir. Sipariş G4-C4-E4-A4 şeklindedir. Bu aynı zamanda 'yeniden giriş ayarlama' olarak da bilinir.
Bu geleneksel düzen esas olarak soprano, tenor ve konser ukuleleleri için izlenir. Bariton ukulele, akort etmede D3-G3-B3-E4 sırasını takip eder ve bazen bazıları G4-C4-E4-A4'ü de takip eder. Dikkate değer diğer dizi ayarlama yöntemleri şunlardır;
Gevşek Anahtar Ayarlama (GCEG),
İngiliz Ayarlama (ADF#-B),
Kanada Ayarlama (düşük ADF#-B)
Ukulele tellerinin kalınlığı, mükemmel sesi veya akoru üretmek için perde yoğunluğunu ve titreşim özelliklerini belirlediğinden, diğer herhangi bir telli çalgı gibi büyük ölçüde akortlamaya bağlıdır.
Düşük G
Düşük G akorduna göre tel kalınlığı da akort sırasına tekabül eder ve kademeli olarak yükselir.
G: Bu, tüm tellerin en düşük perdesine sahiptir ve tüm tellerin en kalınıdır.
C: C notası ikinci en düşük perde ve ikinci en kalın teldir.
E: Bu, üçüncü en düşük adıma veya ikinci en yüksek adıma sahiptir ve kalınlık C'den az ve A'dan büyüktür.
C: Bu en yüksek perdeye sahiptir ve en incesidir.
Yüksek G
Yüksek G, sırayla bir oktav daha yüksek G notuna sahiptir. Böylece kalınlık sırası ve hatve biraz değişir.
G: G notası, tüm tellerin en düşük ikinci perdesine sahiptir ve tüm tellerin en kalın ikincisidir.
C: C notası en düşük perde ve en kalın teldir.
E: E üçüncü en düşük perdedir ve kalınlık C notasından daha az ve A notasından büyüktür.
A: Not A en yüksek perdeye sahiptir ve A aynı zamanda en ince olanıdır.