Turşularınızı pet şişelere koymayın!

Güncelleme Tarihi:

Turşularınızı pet şişelere koymayın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2016 11:21

Eğer bu kapların içine turşu kurduysanız, bunları tüketmeden hemen atın.

Haberin Devamı

Pet şişeler tek kullanımlık ürünlerdir, geri kullanıma uygun değildir. İçerisindeki su tüketildikten sonra hiçbir şekilde gıda amaçlı saklama kabı olarak kullanılmamalı, geri dönüşüme gönderilmelidir. Eğer bu kapların içine turşu kurduysanız, bunları tüketmeden hemen atın.

BU İKİ NOKTAYA DİKKAT!

Kışın sofralarımızın önemli bir yiyeceği olan turşuları ister kendiniz yapın, ister çarşıdan ya da köy pazarlarından alın, dikkat edilmesi gereken iki önemli unsur vardır.

İlki nasıl bir kabın içinde olduğu ve hangi malzemeden yapıldığı, ikincisi ise kullanılan malzemenin tazeliğidir.

Turşuların içinde bulunduğu kaplar asla daha önce kullanılmış pet şişeler olmamalıdır. Bu, iki ayrı sağlık sorununa yol açar:

  • Birincisi hijyenik açıdan tamamen sağlıksızdır. Daha önce kimin, ne şekilde kullandığını bilmediğiniz, birilerinin ağzını değdirdiği bir şişenin kullanılması söz konusudur. Ayrıca bu şişelerin nereden toplandığı, nasıl mikropsuzlaştırılıp dezenfekte edildiği bilinmemektedir. Bu durum karşısında hijyen standardı düşük bu kaplar hastalıklara kapı açabilir.
  • Gelelim diğer büyük soruna… İçerisinde limon, sirke, tuz, sarımsak vb. ürünler ihtiva eden karışım, pet şişenin kendi içeriğini en kısa zamanda çözündürerek turşuya karıştıracaktır. Bilindiği üzere pet şişelerin içerisindeki Bis-fenolA (BFA) maddesi gelişim çağındaki gençlerde jinekomasti (özellikle erkek çocuklarında göğüslerin büyümesi), mestural bozuklar ve hormonal dengesizliklerin tetikleyicisi olabilmektedir. Sağlıklı bir yaşam için turşularınızı pet şişelere koymayın, sokak satıcılarından pet şişe içerisindeki ürünleri almayın.

TAZE SEBZELER KULLANIN, CAM KAPLARDA HAZIRLAYIN

Turşularınızı pet şişelere koymayın

Haberin Devamı

Turşunun cam kaplarda ve taze malzemelerle yapılması gerekir. Eğer turşu yapacağımız sebze küflü ya da çürük olursa zamanla içerisindeki mikroorganizmalar ortama toksin salgılar. Biz bunlara mikotoksin deriz. Böyle bir ürünün tüketilmesi başta kusma, zehirlenme gibi belirtiler gösterebildiği gibi sindirim sisteminde kanser tetikleyicisine de dönüşebilir. Gerek sebzelerin küflü ve çürük olması, gerekse de pet şişelerin içine kurulması ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Turşu kış mevsiminde, içinde barındığı bağışıklık sistemini destekleyen bakteriler açısından sağlıklıdır. Turşunuzu, taze sebzelerle, az tuzlu olarak, cam kaplarda hazırlayın.

PET ŞİŞELERİN DOĞRU KULLANIM ALANLARI

  • Pet şişleri çöpe atmak yerine yepyeni birtakım ürünler yapmak mümkün. Soğanlı bitkileri yetiştirmek ve filizlendirmek, süs biberi yetiştirmek için saksı niyetine kullanabileceğiniz gibi içerisine su koyup ters çevirip saksınıza sapladığınızda çiçeğinizin sürekli su emebilmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • İçine biraz su koyup kaloriferlerin üzerlerine yerleştirerek odayı nemlendirmek için kullanabilirsiniz.
  • Çeşitli malzemelerle kaplayıp boyayıp kalemlik, peçetelik, tığlık, çiçeklik, bileklik, mini abajur, vazo, dekupajla saksı, sepet gibi ürünler yapmak ve böylelikle değerlendirmek de mümkün olabilir.
  • Eğer bunlara ayıracak vaktiniz yoksa yapmamız gereken tek şey, pet şişeleri ayrıştırıp doğrudan geri dönüşümlerini sağlamaktır.

İHA

BAKMADAN GEÇME!