Güncelleme Tarihi:
Acımsı bir tadı olan turp; C vitamini, kükürt, iyot, potasyum, kalsiyum, demir, B1 ve B2 vitaminlerini içerir. Tedavi edici özelliği nedeniyle keskin bir tada sahip olan karaturp en etkili türü olarak bilinir. Turpun diğer faydalarını Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Doğan anlatıyor.
Özellikle kış döneminde salatalarımızda ya da söğüş olarak limon eşliğinde tüketebileceğimiz sağlıklı yiyeceklerden biridir turp. Öksürük ve boğmacaya karşı “ballı turp suyu” kullanılan, yaygın bir yöntemdir. Kokusu pek de hoş olmayan turp, barsaklarda gaz oluşturabilir. Bu nedenle barsak ve mide problemi yaşayanlar turpu çok fazla kullanmamalıdır.
100 gr. taze turp 15 kalori, 1 gram protein, 2,8 gram karbonhidrat, eser miktarda yağ, 0,7 gr lif, 25 mg C vitamini 27 mg fosfor, 43 mg kalsiyum 1.9 mg demir 59 mg sodyum, 241 mg potasyum, 11 mg, magnezyum, 10 mcg folik asit ve eser miktarda A, B1, B2, B3, B6, vitamini sağlar. İçerdiği mineraller, vitaminler, sıvı oranının yüksekliği ve lif özelliği nedeniyle sıklıkla tüketilmesi gereken besin maddeleri arasında yer almalıdır.