Güncelleme Tarihi:
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Ünitesi Baş Diyetisyeni Kibar Gültekin Kurt, yaz aylarında aktiviteler arttığı için terleme yolu ile sıvı kaybı yaşandığına dikkat çekti.
Bireylerin kaybettikleri sıvıyı mutlaka telafi etmeleri gerektiğini belirten Kurt, “Bu sıvıların başında su, açık çay, bitki çayları, meyve suları ve ayran gelmektedir. Ayranı içince ayrıca protein de almış oluyoruz. Bunun yanı sıra yaz aylarında çok ağır dediğimiz kızartma tipi yiyeceklerden de uzak durmamız gerekiyor. Yaz aylarında sebze ve et yemeklerini kızartma yerine haşlama ızgara ve fırında pişirilerek tercih edilmesi gerekiyor. Yaz mevsimi mevsim olarak zaten zengin, çok fazla meyve ve sebze var. Bu yönden de çok şanslı bir ülkeyiz. Çünkü her şeyi taze bulabiliyoruz. Bunları tüketirken ise dikkat etmemiz gereken en önemli olay bunları iyi yıkamalı, bol durulamalıyız. Maydanoz, roka, tere gibi sebzeleri yıkadıktan sonra bir müddet sirkeli suda bekletebiliriz. Çocuklarımıza da bu bilinci iyi aşılamalıyız. Kızartma, Türk toplumunda sevilen bir seçenek. Bunun için kızartmalı yiyeceklere çok dikkat etmeliyiz” dedi.
Dondurma tavsiye ediliyor
Kurt, yaz aylarında tatlı olarak süt içeren tatlıları tavsiye ettiklerini ve bunların başında ise dondurmanın geldiğini belirtti. Hamur ile kızartılarak yapılmış tatlılardan uzak durulmasını tavsiye eden Kurt, “Bunlara dikkat etmesi gerekenler ise tansiyon ve kronik rahatsızlığı bulunanlar. Evde yapılan sütlü tatlılar, dondurma ve meyve ile yapılan tatlılar yaz aylarında tavsiye ettiğimiz tatlılardır. Bunlarda şeker oranı az. Vitamin ve mineral oranları daha yüksek. Yaz aylarında yetişkinlerin ve çocukların öğün sıklığını bir artırması gerekiyor. Çünkü yaz aylarında enerji kaybı daha çok artıyor. Bunlar dikkate alınarak ara öğünler yenilmeli. Ailelerin çok fazla yaptığı bir şey de akşamları büyük boy meyve tabakları hazırlayarak bunları yemek. Biz bunu da çok fazla önermiyoruz. Evet, meyve çok yararlı bir besin ama oturup çok miktarda yemek o kadar da anlamlı değil. Hem daha fazla enerji almamıza, hem de meyvelerden aldığımız vitaminleri depolayamadığımız için yararlılık oranının düşmesine neden oluyor” dedi.
Tuz kullanımında bonkörüz
Toplumda tuz kullanımının da bilinçsiz yapıldığına dikkat çeken Kibar Gültekin Kurt, “Tansiyon hastaları doktorları tuz tüketmemeleri konusunda uyarıda bulunduysa muhakkak tuz kullanmamalıdırlar. Toplum olarak tuz kullanımında biraz bonkör davranıyoruz. Kahvaltıda ve yemeklerde çok fazla tuz kullanımı yapıyoruz. Domates, salatalık, biber, tere, roka gibi çiğ yenilebilen vitamin ve mineral değerleri yüksek yiyecekleri tercih edelim ama kesinlikle bunları tüketirken tuzdan uzak duralım” diye konuştu.
DHA