Güncelleme Tarihi:
Kuru baklagillerin protein, demir, mineral açısından çok zengin olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, kuru baklagilleri sık tüketmek için 5 önemli nedeni açıkladı.
1. Kuru baklagiller protein, demir, mineral açısından çok zengindir. Vücutta diyetsel eksiklik yapmadığı için metabolizmayı çalıştırır.
2. Kuru baklagiller beslenme ile birlikte vücuda giren kötü yağların emilimini azaltır. Dolayısı ile daha az yağlı yemeyi sağlar.
3. Yağ emilimini azalttığı için vücut yağını azaltır. Kötü kolesterolü düşürür. Kan yağlarının iyi bir şekilde dengeye getirir.
4. Lif oranı çok yüksek olduğu için kişiyi çok tok tutar ve iştah kontrolü sağlar.
5. Kan şekerini hızlı yükseltmez. Yani glisemik indeksi düşük besinler olduğu için sindirim sistemi tarafından daha yavaş yıkılırlar. Bir sonraki öğünde daha az yemek yemeyi sağlarlar. %31 oranında tokluk hissini arttırır.
Kuru baklagillerin haşlama sularının dökülmemesi gerektiğinin altını çizen Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, şöyle dedi:
“Kuru baklagilleri sindirime uygun ve sağlıklı pişirmek için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Kuru baklagillerin oda ısısında 8- 24 saat arası ıslatılarak kısa sürede pişirilmesi sağlanır. Dış zarlarının çıkarılması daha da kolaylaşır ve sindirimi kolay hale gelir. Islatma suyunun atılmasında besin değeri kaybı yoktur. 100 derecenin üzerinde protein kaybı olur. Sıcaklık orta ateş olarak ayarlanmalıdır. Kuru baklagiller öncesinde haşlanarak pişirilme yapılacaksa haşlama suları dökülmemelidir. Haşlama suyunda suda eriyen vitaminler oldukça fazladır. Düdüklü tencereler kuru baklagiller için en iyi pişirme yöntemidir. Ağzı kapalı 45- 60 dakika pişirme yeterlidir.”
Malzemeler
Hazırlanışı
BONUS: YAPMASI KOLAY YEMESİ HARİKA MERCİMEK KÖFTESİ
HÜRRİYET AİLE ÖZEL