Tüp bebek tedavisinin yan etkileri

Güncelleme Tarihi:

Tüp bebek tedavisinin yan etkileri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2014 04:40

Uygulanan bütün tedavilerde kullanılan ilaçların az çok yan etkisi vardır.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Bülent Tıraş, tüp bebek tedavisinde çıkabilecek komplikasyonlar hakkında sizleri bilgilendiriyor...

Herhangi bir hastalıktan dolayı kişiye uygulanan her tedavi sonucunda beklenti tedavinin başarılı olmasıdır. Fakat her tedavinin az da olsa bazı riskleri vardır. Ancak olumlu sonuçlara ulaşmak için bu risklerin de göze alınması gerekir. Uygulanan bütün tedavilerde kullanılan ilaçların az çok yan etkisi vardır. Tüp bebek uygulamaları da anne ve baba olmak isteyen çiftlere uygulanan ve başarı sağlayan bir tedavidir. Ancak her tedavide olduğu gibi tüp bebek tedavisinde de oluşabilecek bazı komplikasyonlar vardır. Bu komplikasyonlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir;

Çoğul gebelikler:

Tüp bebek tedavisinde oluşabilecek en önemli komplikasyonlardan biri çoğul gebelik riskidir. Çoğul gebelikler erken doğuma ve daha birçok sağlık problemine yol açabilir. Çoğul gebeliğe neden olan en önemli sebep fazla sayıda embriyo transferidir. Ancak Türkiye de çoğul gebelikleri en aza indirmek için bazı yasaklamalar koyulmuştur. Tek embriyonun yeterli görüldüğü hastalarda bir embriyodan fazlası yasaklanmıştır. Embriyo sayısı en fazla 3 embriyo transferi ile sınırlandırılmıştır.

Tüp bebek tedavisinin yan etkileri
Over torsiyonu:

Yumurta toplama aşamasında oluşabilecek bir komplikasyondur. Genellikle OHSS sendromu gelişen hastalarda daha sık rastlanılır. Tüp bebek tedavisinde gelişme riski oldukça düşüktür.

Enfeksiyon:

Tedavi sırasında rahim ve yumurtalıklarda enfeksiyon gelişme olasılığı vardır. Pelvik enfeksiyon çok düşük ihtimallerde yumurta toplama işlemi ile alakalı gelişebilir. Ancak antibiyotik tedavisi ile engellenebilen bir durumdur.

Kanama:

Yine yumurta toplama aşamasında ortaya çıkabilecek bir komplikasyondur. Ancak geçici bir sorundur.

Dış gebelik riski:

Tüp bebek uygulamalarında embriyo transferini takip eden 12. Gün kanda gebelik testi yapılır. Gebelik testinden yaklaşık 2 hafta sonra ultrason muayenesi yapılır ve gebelik kesesi kontrol edilir. dış gebeliğin belirlenmesi için ultrason muayene çok önemli bir ayrıntıdır.

Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlara bağlı olarak komplikasyon gelişme olasılığı var mıdır?

Tüp bebek tedavisinde şimdiye kadar hastaya uygulanan ilaçların hiçbir zararı kanıtlanmamıştır. İlaçlardan dolayı tek gerçekleşebilecek OHSS sendromudur. İlaçlardan dolayı ilaçların uygulandığı alanda şişlik, morluk ve ağrı oluşabilir. Bu durum kısa sürede kendiliğinden geçebilen ve müdahaleye gerek duyulmayan bir durumdur.


Tüp bebek erken menopoza yol açar mı?

Tüp bebeğin hiçbir aşaması erken menopoza yol açmaz. Menopoz ilerleyen yaş ile doğal olarak ortaya çıkan bir durumdur.

Tüp bebek tedavisinde yumurtalıklar herhangi bir zarara uğrar mı?

Tüp bebek tedavisinde anne adayına uygulanan ilaçlar yumurtalık kalitesini düşürmez. Yumurtalık kalitesi yaşa bağlı olarak bozulur.

Tüp bebek tedavisinin yan etkileri

Tüp bebek tedavisinde karşılaşılabilecek başka sorunlar

*Yumurtalarda gerektiği kadar gelişme sağlanamaması

*İhtiyacı karşılayacak yumurta toplanamaması

*Döllenme işleminin başarısız olması

*Transfer edilen embriyonun anne rahmine tutunamaması

Bu tarz problemler tedavi açısından oldukça önemlidir. Bu gibi problemlerden dolayı tedavi sonlandırılabilinir. Ancak hastaya uygulanan başka tedavi basamakları ile tüp bebek tedavisinde başarı sağlanabilir.

GEBE KALMA DÖNEMİNİZİ HESAPLAYIN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!