Güncelleme Tarihi:
Sigarayı bırakmak için akciğerlerinizin katran gibi siyah madde ile dolduğunu, ciğerinizde tümör bulunduğu haberini aldığınızı, kalp krizi geçirip acil servise götürüldüğünüzü veya cinsel performansınızın düştüğünü düşünün ki bu süreç sizin için kolaylaşsın. Sonrasında ise yardımınıza yetişecek bilgileri Beslenme Uzmanı Ender Saraç, adım adım anlatıyor.
Kendinizi arındırın
Hazır sigarayı bırakmışken bol bitki çayı ve sağlığa yararlı destek gıdalar tüketin. Sigarayı bıraktıktan sonra akciğerlerdeki hasarın temizlenmesi uzun süre alır. Sigarayı bırakanlara en faydalı önerilerden biri bol yeşil çay içmektir. Sigara ne kadar çok serbest radikallerin oluşumunu artırıp sağlığı bozuyorsa, yeşil çay da içindeki yararlı antioksidanlarla bedene o o kadar yarar sağlar. Günde 4-5 fincan yeşil çay içmeyi alışkanlık haline getirin.
Bu baharatlar ile toksinlerden kurtulun
Başta zerdeçal olmak üzere zencefil, kekik, nane ve biberiye hem solunum sistemini destekler hem de toksin atmaya yardımcı olur.
Nane, sinir sistemine iyi gelir
Bol bol nane tüketin. Nane sinir sistemine iyi gelir, ferahlık ve serinlik verir. Aynı zamanda nanedeki bazı bileşenler ve mentol, nefes açıcı ve solunumu rahatlatıcı özellik gösterir. Nane çarpıntıya yardımcıdır. Kafur, okaliptus, mentol gibi nefes açıcı maddeler solunum sisteminin daha iyi hava alışverişi yapmasına yardımcı olur. Nane, sigara içtiğiniz dönemde sizde oluşan kötü ağız kokusu ve ağız hijyenine karşı da temiz, ferah ve serin bir ağız yapısı sunar. Yemeklere bolca nane katın.
Karanfil çiğneyin
Sigaradan sonra ağızda oluşan kötü tat ve kokulara karşı yararlı olur, ağızda mikroorgranizma oluşumunu azaltır.
Nefes egzersizleri yapın
Her sigara içmek istediğinizde gözlerinizi kapatın; akciğer, bronş, nefes borusu ve solunum sisteminizi hissedin. Kontrollü olarak burundan nefes alıp daha uzun bir sürede ağızdan nefes verin. Sigara içme isteği hafifleyene kadar bir müddet nefes egzersizine devam edin.
Sigarayı bıraktığınızda iştahınızı dengeleyecek, toksin atmanızı saylayacak, antioksidan içeren özel ve doğal bir bitkisel çay formülü
• Yarım tatlı kaşığı kaliteli yeşil çay
• 7-8 yaprak melisa
• Yarım tatlı kaşığı rezene tohumu
• İri bir tutam ıhlamur
• Yarım tatlı kaşığı papatya
Yapılışı:
Bu bitkileri büyük bir çay fincanı veya 1 su bardağı kadar kaynamış suyun içine atın. Üzerini kapatın ve buharı içinde kalacak şekilde 5-6 dakika demleyin. Daha sonra kapağı açın ve içindeki bitkileri süzerek aromalarını iyice akıtın. Ardından ılık olarak yudum yudum için. Bu çayı günde 3-4 fincan kadar içebilirsiniz. İçerken içine beyaz şeker koymayın. Ancak az bir parça esmer şeker veya ince bir dilim limon ekleyebilirsiniz. Bu çayı ne çok aç ne de çok tokken içmeyin.
Peki, neden bu bitkiler?
Melisa sinir sistemini rahatlatır, gevşetir. Özellikler gerginlik ve huzursuzluğu azaltır. Ihlamur, sigarayı bıraktıktan sonra oluşabilecek öksürüğe karşı ve bronşların kendini temizleme fonksiyonları için yardımcı olur. Solunum yollarını doğal ve iyi bir destekleyicisidir. Papatya, sinir sistemini rahatlatır, solunum yollarının temizlenmesine yardımcı olur. Sigarayı bırakanlarda gaz ve karında şişlik gibi yakınmalar oluşabilir. Rezene hem bağırsaklardaki spazmı çözmeye yardım eder hem de sindirim sisteminin bu dönemde gevşemesine yardımcı olarak sigarayı bırakanların yakınmalarından gaz sorunlarına karşı bedeni olumlu yönde destekler.