Tok tutan 4 gıdayı yakından tanıyalım

Güncelleme Tarihi:

Tok tutan 4 gıdayı yakından tanıyalım
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2014 09:00

Yemek sonrası fazla zaman geçmeden acıkıyorsanız bu gıdaları tüketmenizde fayda var.

Haberin Devamı

Yemek sonrası fazla zaman geçmeden acıkıyor musunuz? Ne kadar yemek yerseniz yiyin, tam anlamıyla doymuş hissini yaşamıyorsanız lifli gıdalar tüketmenizde fayda var. “Açlık krizlerini engelleyen ve doygunluk hissi veren lifli gıdalar sağlık için de faydalıdır” diyen Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, bu gıdaları sıraladı ve yararlarını anlattı.


BAKLAGİLLER

Tok tutan 4 gıdayı yakından tanıyalım

Faydaları saymakla bitmeyen baklagiller, tam anlamıyla lif deposudur. Sindirim sistemi dostudur. Karbonhidrat içerdiklerinden tok tutarlar. Magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir, B vitamini ve mineral içerirler. Hazmı yavaş olduğu için kan şekeri dengeler, vücutta kan şekerinin dengede olması çok önemlidir. Lif içerdikleri için midede kolay parçalanır, bu karbonhidrat ve protein emilmesini kolaylaştırır, kabızlığı önler. Lif açısından zengin gıdalar olduğundan bağırsakların çalışmasını düzenler. Magnezyum ve kalsiyum, kemikleri güçlendirir.


ENGİNAR

Tok tutan 4 gıdayı yakından tanıyalım

Lif bakımından zengin olan bir besindir. Enginar, A,K ve C vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor mineralleri içerir. K vitamini deposu da olan enginar, kemik gelişimine katkıda bulunur ve ilerleyen yaşlarda oluşan çabuk kırılan kemik sorununun önüne geçer. Enginar, karaciğer için çok faydalıdır; karaciğeri korur ve karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar. Kandaki şeker oranını ayarlar, kolesterolü düşürür ve vücuda dinçlik verir.


BADEM

Tok tutan 4 gıdayı yakından tanıyalım

Zayıflamaya da etkisi olan badem; çinko, demir, kalsiyum, potasyum, E vitamini gibi mineraller ve vitaminler yönünden zengindir. Bademin Omega 3 seviyesi oldukça yüksektir. Bademin içindeki sağlıklı yağlar ve lifler açlık krizlerinin önüne geçer ve sizi tok tutar. Bağırsakların hareketlerini artırır. Diyet yapanlar için ara öğünlerin yıldızı olan badem, günde en fazla 10-15 adet tüketilebilir.


PORTAKAL

Tok tutan 4 gıdayı yakından tanıyalım

Bilindiği gibi ilk başta C vitamini açısından zengin olan portakal, B ve E vitaminleri ile fosfor, magnezyum ve potasyum minerali de içerir. Portakalda ayrıca bakır, çinko, demir, bakır ve manganez mineralleri ile protein de bulunur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Lif oranı oldukça yüksek olan portakal bir bütün olarak tüketilmelidir. Eğer portakalın suyunu içmeyi tercih ederseniz liflerinden yeteri kadar faydalanamazsınız. Portakal, vücuttaki zararlı maddeleri temizler. Cilt sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Cildin taze ve pürüzsüz görünmesini sağlamasının yanında, cilt kırışıklıklarını önler. Hazmı kolaylaştırır ve kabızlığa iyi gelir. C vitamini oranı yüksek olan portakal, yağ yakımını da hızlandırır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!