Güncelleme Tarihi:
Bilgisayar teknolojisinin üst düzey tasarımı olan “nöronavigasyon” ile beyin cerrahisinde hedeflenen lezyona büyük doğruluk derecesiyle yaklaşılıyor ve ameliyatta sağlıklı dokuda oluşabilecek zarar en aza düşürülüyor.
Nöroşirürji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Tucer, gelişen teknolojiyle birlikte birçok yeni cihazın tıbbın hizmetine girdiğini, hizmet kalitesinin artığını ve ölüm oranlarının azaldığını söyledi. Tedavide elde edilen başarı sonucunda yaşam süresinin uzadığını, uzun yaşamla birlikte kalp ve damar ile kanser hastalığının görülme oranının arttığını belirtti. Tucer, kanserin herhangi bir dokuda kontrolsüz ve o dokunun fonksiyonlarından bağımsız hücre çoğalmalarından kaynaklandığını ve vücudun herhangi bir yerinden çıkmış kanserli tümörün vücudun farklı yerlerine yayılabildiğini dile getirdi.
Tucer, bilgisayar teknolojisinin üst düzey tasarımı olan “Nöronavigasyon cihazı” ile beyin cerrahisinde önemli alındığını belirterek, “Nöronavigasyon, hedeflenen lezyona büyük doğruluk derecesiyle yaklaşım sağlıyor ve operasyon sırasında sağlıklı dokuda oluşabilecek zararı en aza düşürüyor” dedi. Sistemin, cerrahi işlemlerden kaynaklanan riskleri azaltmak ve minimize etmek amacıyla kullanıldığını ve hem cerrah hem de hasta açısından cerrahinin daha güvenli yapılabilmesine katkı sağladığını dile getiren Tucer, günümüzde nöronavigasyonla birlikte kimi testlerin ve çeşitli uygulamaların yapılması ile ölüm ve sakatlık oranlarında önemli düşüşler sağlandığını söyledi.
Nöronavigasyon Nasıl Yapılıyor?
Tucer'in verdiği bilgiye göre, nöronavigasyon şöyle yapılıyor:
“Ameliyat sabahı veya öncesinde hastanın BT veya MR ile 2 mm'lik volumetrik çekimleri gerçekleştiriliyor. Bir veya daha fazla görüntüleme yöntemi ihtiyaca göre aynı anda kullanılabiliyor. Bu çekimler, ameliyatta kullanılacak tanımlama yöntemine göre, cilt belirleyicilerle veya bunlar olmaksızın çekimler yapılıyor. Çekilen bu görüntüler, optik flopi, network veya zip disket yoluyla nöronavigasyonun bilgisayar ünitesine transfer ediliyor.
Navigasyon planlama bilgisayarında görüntüler işlendikten sonra yine zip disket veya flash bellekler vasıtasıyla ameliyathanedeki üniteye aktarılıyor. Bu görüntüler, sisteme 3 farklı yöntemle tanımlanabiliyor. Yüzeysel belirleyicilerle, anatomik landmarkerlarla veya Z-touch dediğimiz cihazla yüz taraması uygulanarak yapılıyor. Cilt insizyonu ve lezyona uygun merkezli kraniyotomi planlanıyor, nöronavigasyona cerrahi mikroskop ve ultrasound da tanımlanarak cerrahiye başlanıyor. Nöronavigasyon hazırlığı ve planlanması ortalama 15 dakika sürüyor.
A.A.