Tetanos bebeklerin korkulu rüyası

Güncelleme Tarihi:

Tetanos bebeklerin korkulu rüyası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2011 14:00

Tetanos, tahmininizden çok daha büyük problemlere yol açabilir.

Haberin Devamı

Tetanos, “Clostridium Tetani” denilen bakterinin salgıladığı toksine bağlı olarak gelişen aşı ile önlenebilen bir hastalıktır. Özellikle yeni doğanlarda çok ağır yaşanan tetanosun ölüme bile yol açabileceğini belirten Çocuk Doktoru Hatice Karaböcüoğlu, bu hastalıkla ilgili tüm bilinmeyenleri anlattı.

Tetanos mikrobu, oksijensiz ortama ve ısıya dayanıklı bir mikroptur. Toprakta, temiz olmayan tüm yüzeylerde uzun süre yaşayabilir. Deri bütünlüğünü bozan çok küçük yara ve kesiklerden bile vücuda girer, salgıladığı toksin ile sinir sistemini etkiler. Kuluçka süresi 2 -14 gündür. Gelişmiş tedavi yöntemlerine rağmen 10 tetanos hastasından 6’sı yaşatılamamaktadır.

Tetanos, Yeni Doğanlarda Ağır Yaşanıyor

Doğumdan başlayarak her yaşta ve her toplumda görülebilir. En ağır formu yeni doğan tetanosudur. Aşılanmamış ve uygun olmayan ortamlarda doğum yapan annelerin bebeklerinde gelişir. Doğumdan 3-10 gün sonra bulguları başlar. Bebekte emme güçlüğü, huzursuzluk, ateş, ağızda büzülme, çenede, ense ve sırt kaslarında, karında sertlik ve kasılmalar olur. Bebek kasılma nöbetlerinde yay gibi geriye doğru gerilir. Bu durumda nefes alamadığı için morarır. Kasılmalar hastalığın şiddetine göre belirli aralıklarda gelir. Bu yaş grubunda ölüm oranı %60 - 90 gibidir. Sağ kalanlarda ağır problemler kalabilir.

Haberin Devamı

Yetişkinlerde yüz kaslarının kasılması sonucu sırıtmaya benzer bir yüz şekli oluşur, alın kırışır, dudaklar hafif aralanır, ağzın iki ucu kenarlara çekilir, gözler daralır, kasılmalar gürültü, ışık, dokunma, koku ile uyarılabilir.

Sinir sisteminin uyarılması sonucu kalp atışında düzensizlikler, kan basıncında değişiklikler, terleme, yutma güçlüğü görülebilir. Kasılmalar sonucu kırıklar oluşabilir. Havale, akciğer yırtılmaları, beslenme bozukluğu ve susuz kalma bulguları ve de solunum yetmezliği görülebilir.

Tedavide antitoksin kullanılır. Hasta tüm uyaranlardan izole edilir. Kas spazmları önlenmeye çalışılır. Tüm bu tedavilere rağmen ölüm oranı yüksektir.

Korunma Yolu “Aşı”

Haberin Devamı

Korunma aşı ile olur. Aşılama, bebeklerde 2, 4, 6 ve 18. aylarda 5’li karma aşı ile yapılan primer aşılamayı takiben, 5- 10- 15. yaşlarda ve sonrasında her 10 yılda bir uygulanan hatırlatma dozları şeklinde uygulanır. Aşı yaşam boyu sürdürülmelidir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!