Güncelleme Tarihi:
Termos kullanımı günümüzde oldukça yaygın bir şekilde kullanılmakta ve hayatı kolaylaştırıcı bir etkiye sahip olmaktadır. Termos, içerisinde bulunan içecekteki ısının kaçmasını engelleyerek içeceğin sıcak kalmasını sağlamaktadır. İçecek, termosun içerisine konulduğunda hava yoluyla içerisinde bulunan ısının dışarıya çıkmasını önleyici bir ısı yalıtımı sayesinde sıcak tutmaktadır.
Termos Nedir, Nasıl Yapılır ve Ne İşe Yarar?
Termos, sıcak veya soğuk sıvıları ısı değişimi olmadan içerisinde belirli bir süre boyunca bekletmenize yarayan kaplar olarak ifade edilebilir. Termoslar, çift duvar arasında bulunan cam silindirden meydana gelmektedir. Termosun en üst kısmında ise mantarlı bir kapak yer almaktadır.
Termos yapımında iç içe geçmiş iki kap bulunmaktadır. Dış kısımda bulunan kap metal, iç kısımda bulunan kap ise cam malzemeden oluşmaktadır. İki malzemenin arasında yer alan hava ise boşaltılmıştır. Termosta bulunan cam ve çelik kap arasında havanın tamamen boşaltılmasına bağlı olarak ısı iletimi de gerçekleşmemektedir. Bu durum ise termosun içerisinde bulunan içeceğin ısısının korunmasını sağlamaktadır.
Termos kullanımı özellikle ev dışında içeceklerinizin ısısını muhafaza ederek yanınızda taşımak için tercih edilebilmektedir. Termos üretimi, içeceklerin sıcaklılarını muhafaza edebilmeleri için gerçekleştirilmiştir. Termosun içerisine konulan sıcak bir içecek sıcak tutulurken, soğuk bir içeceğin ise soğuk tutulması mümkün olmaktadır.
Termos Nasıl Sıcak Tutar ve Kullanılır?
Termos, çift katmanlı bir kap olarak ifade edilebilir. Termosun içerisine konulan içecek cam bir kabın içerisine konulur. Dış kısımda ise çelik bir kap bulunmaktadır. Her iki kap arasında ise hava akımının gerçekleşmediği vakumlu bir ala olduğu söylenebilir. Hava akışı olmayan bir ortamda ise içeceklerin ısı alışverişi yapması mümkün olmamaktadır. Bu durumda termosun içerisine konulan sıcak içeceklerin soğumadan sıcak olarak tutulması, soğuk içeceklerin ise ısınmadan soğuk olarak tutulması sağlanmaktadır.
Termosun içerisinde çift duvarlı kaplar yer almaktadır. İki kap arasında kalan hava ise üretim sırasında vakumlanarak, hava akışı olmayan bir ortam oluşturulmaktadır. Oluşturulan vakumlu ortam ise, kabın içerisine konulan içeceklerin sabit tutulmasına yardımcı olmaktadır.
Kullanılan termoslarda tercih edilmekte olan malzeme kalitesine göre, içeceğin sıcaklığını koruma süresinde farklılıklar meydana gelebilmektedir. Bazı termosların sıcak tutma süresi daha uzun olurken bazı termoslarda ise bu süre daha da kısalmaktadır. Termosların uzun ömürlü olmasında kullanım şekilleri de etkili olabilmektedir.
Termos kullanımının oldukça kolay olduğunu söylemek mümkündür. Termosların uzun ömürlü bir kullanıma sahip olmaları için ise bakım ve temizleme önerilerine uygun bir şekilde kullanılmaları gerektiği söylenebilir. Termosların içerisine süt ve süt ürünlerinin, asitli ve gazlı içeceklerin konulması tavsiye edilmemektedir. Termosun içerisine konulan bu tür içeceklerin basıncının yüksek olması durumunda vakumlu kapağın kullanımında sorun oluşturabileceği de ifade edilebilir.
Termosa sıcak içecekler konulurken önerilen seviyenin geçilmemesi gerekmektedir.
Termos içerisine kaynama noktasına yakın içecekler konulması durumunda kapağının hemen kapatılmaması ve bir süre beklenmesi gerekmektedir.
Termos içerisinde bulunan içeceğin ısıtılması için fırına veya mikrodalgaya koymamanız gerekmektedir.
Termosların doğrudan başka bir ısıtıcı ile birleştirilmemesi gerektiğini söylemek de mümkündür.
İçeceklerinizin daha uzun süre sıcak tutulması için içeceğinizi koymadan önce termosunuzun içerisini sıcak su ile çalkalamayı deneyebilirsiniz. Böylece termosun içerisine koyduğunuz içeceğin daha uzun süre ile sıcak kalmasını sağlayabilirsiniz.