Televizyon Tutkusu Anne Karnında Başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Televizyon Tutkusu Anne Karnında Başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2010 00:00

Annenin televizyonda izledikleri, karnındaki bebeğin ruh halini de etkiliyor.

Haberin Devamı

Annenin televizyonda izledikleri, karnındaki bebeğin ruh halini de etkiliyor. 

Hamilelikte korku filmi izleyen annenin karnındaki bebek bundan etkilenecek, korku ile ilgili hormon sistemi uyarılacaktır. Anne karnında çevreden etkilenmeye başlayan bebek doğduktan sonra da bu etkilenme devam eder. Televizyonda sadece şiddet içeren programlar için de geçerli değildir. Çok masum sanılan klip kanallarının da 12 aydan sonra uzun süre izlendiğinde, çocuğun akıl ve ruh gelişimini etkilediğini görüyoruz.

Çocukların genetik olarak getirdikleri ve değiştirilmesi pek de olası olmayan yapısal özellikleri var. Diyelim ki, ailede ve büyüdüğü çevrede de şiddet öğeleri var, yapısal olarak da buna eğilimli ise bu tür çizgi filmleri izlemeye daha fazla yönelebiliyor. Burada binlerce değişken de işin içine giriyor. Eğer çocuk kreşe gidiyorsa buradaki ortamdan etkileniyor.

Haberin Devamı

Ailenin boş zamanlarını değerlendirmedeki yaratıcılığı ya da bakıcıların çocukla yalnız kaldıklarında yaratıcı ve oyuna yönelik tutumları çocukta etki yaratıyor. Şunu da biliyoruz ki, küçük yaştan bu yana televizyonda o anda var olanı seyreden ve televizyonlarını sürekli açık tutan ailelerde, tüm bireyler televizyonun olumsuz yanlarını daha fazla alıyorlar.

TV Alışkanlıklarınızı Değiştirin

Anne babaların, çocukları için televizyon seyretme alışkanlıklarını değiştirmeleri gerekiyor. Bir belgeseli çocuğunuzla konuşarak küçük yaştan bu yana birlikte izliyorsanız olumlu alışkanlıklar kazanılabilir. Ama anneler dizileri, babalar da maç veya diğer filmleri seyretmekten kaçınmıyorlarsa televizyon ailenin ortak kullanabildiği bir alan olamıyor. Herkes bireysel davranıyorsa sonuçta anne mutfakta, baba salonda, çocuk da odasında televizyon ile kalacaktır. Ekonomik düzey düşükse tüm aile birden televizyon kirliliğinden pay alacaktır.

Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları 
Prof. Dr. Ayşe Avcı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!