Güncelleme Tarihi:
Anne babadan birinin kaybı bazı yönleriyle boşanmış ebeveynlere benzemekle birlikte vefat durumunda bir daha geri gelmeyecek, ileride iletişim kurulamayacak, haber alınamayacak bir durumun olması ergenin çaresizlik, yarım kalmışlık, özlem, hislerini güçlendirir. Çocukların, ergenlerin baba/anne boşanmasındaki duyguları olumsuz ve kızgınlık iken, vefata bağlı ayrılıkda ise daha farklı olabilmektedir (özlem, pişmanlıklar, yarım kalma hissi, geçici kızgınlık ve öfke,…)
Ergenlerde, anne ya da baba kaybından sonra yas döneminin geçmesine rağmen geçmeyen öfke, kızgınlık, depresyon görülebilir. Hayatta kalan ebeveyni kıskanmak, kızmak, korumaya çalışmak ya da vefat eden ebeveyle özdeşim kurmak ve onun yerine geçme çabaları gözlemlenebilir.
Babalarını kaybetmiş erkek ergenlerin daha saldırgan tutum ve davranış sergiledikleri yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. Eğer baba kaybı ergenliktenten erken yaşlarda yaşandıysa, erkek figürü yeterince yerleşmediği için erkeklikle ilgili benlik algısının yeterince gelişmediği, bağımlı kimlik yapısına yatkınlık, daha az saldırgan davranışlar ve akranlarla uyum sorunları yaşadıkları yine yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.(Mandar, Murray&Joyner, 2005). Erken dönemde babasını kaybeden erkek çocuklar için ailede abi ya da aileye yakın aile büyüğünün varlığı erkek figürünün sağlıklı beslenmesine destek olacaktır.
Babanın olmamasının kızlar üzerindeki etkisi ise tam tersidir. Anneleri tarafından büyütülen kız ergenlerin daha erkeksi özellikler kazandıkları ve ileride karşı cinsiyetle kurdukları ilişkilerde zorlanabildikleri saptanmıştır.
Yapılan bir çalışma, boşanmış ailelerde anneleriyle büyüyen kızların, babası vefat eden ve anne baba hayatta ve beraber olan ailerde büyüyen kızlara göre daha erken yaşlarda erkeklerle ilgilenmeye başladıkları sonucunu bulmuştur.
Yine aynı çalışma, baba vefatına bağlı anneyle büyümüş kızların ise erkeklerle iletişim kurmakta çok katı ve seçici olduklarını, ilişkilerden ve erkeklerden beklentilerinin yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. (Mavis Hetherington 1972)
Vefata bağlı tek ebeveynle büyümek durumda kalan ergenlerin okul başarılarında da olumsuzluklar sıklıkla gözlenmektedir.
Vefata bağlı tek ebeveyn olarak çocuk büyütmek kolay değildir ve hem anne hem de baba olunamaz. Bu kabul etmek, tek ebeveyn olarak neler yapabileceğinizle ilgili bilinçlenmek ve gerekirse de uzman desteği almak konusunda farkındalıklı olmak gerekir.