Tavuk eti ve yumurta nasıl tüketilmeli?

Güncelleme Tarihi:

Tavuk eti ve yumurta nasıl tüketilmeli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2015 13:30

Kuş gribinden korunma yolları…

Haberin Devamı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol: Bu virüs gıda kaynaklı değildir. Tavuk eti ve yumurta tüketilmesi risk oluşturmuyor. Tavuk etinin 70 derecede pişirildikten sonra, yumurtanın da katı tüketilmesini tavsiye ediyoruz, dedi.

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilir, hastalığın etkili koruyucu aşısı olmadığını, tedavi amacıyla antiviral ilaçların kullanılmasının yarar sağlayacağını belirtti.

İlk olarak 2003'te Güney Asya'da ortaya çıkan ve Ocak 2006'da Türkiye'de görülen kuş gribinin, geçen günlerde Balıkesir'in Bandırma ilçesi Edincik Mahallesi'nde ortaya çıkmasının ardından, uzmanlar, alınacak tedbirler hakkında bilgi verdi.

Tavuk eti ve yumurta risk oluşturmuyor

Prof. Dr. Şenol, şu an için kuş gribinin halk sağlığını tehdit etmediğini vurguladı.

“Bunun yayılma riski çok düşük. Tavuk eti ve yumurta tüketilmesi risk oluşturmuyor” diyen Şenol, bu virüsün gıda kaynaklı olmadığını ifade etti.

Şenol, “Hastalığın görüldüğü bölgelerde oturanlara, özellikle tavuk etinin 70 derecede pişirildikten sonra, yumurtanın da katı tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Kanatlı hayvanların et ve yumurta gibi ürünlerinin tüketilmesi öncesinde, bunların yıkanması ve iyice pişirilmesine dikkat edilmeli” bilgisini verdi.

Endüstriyel tavuk ve ürünlerinde bu riskin bulunmadığına işaret eden Şenol, panik yaratılmasının doğru olmadığını ancak tedbirli davranılması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

İnsandan insana kısıtlı geçiş söz konusu

Evlerinde kuş besleyenlerin endişe taşımaması gerektiğini söyleyen Şenol, “Risk oluşabilmesi için evcil kuşların, mutlaka yabani kuşlarla temas etmesi gereklidir. Bu nedenle risk söz konusu değil” diye konuştu.

Türkiye'nin kuşların göç yolunda bulunması nedeniyle bu hastalık açısından her zaman risk altında olduğunu anlatan Şenol, “Tedbir olarak kuş gribi tanımlanmış çiftlikler, karantinaya alınmalı. Bunun yanı sıra karantinanın dezenfeksiyonuna özen gösterilmeli, ölü hayvanların taşındığı araçların temizliğine dikkat edilmeli ve ölü hayvanlar mutlaka uygun şekilde yok edilmeli” dedi.

Prof. Dr. Şenol, bu hastalık konusunda insandan insana kısıtlı geçiş olduğunu düşündüklerini, şu anda Türkiye'de buna ilişkin bilginin bulunmadığını belirtti.

İHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!