Tansiyonun Hedefi Kırk Yaş Üstü

Güncelleme Tarihi:

Tansiyonun Hedefi Kırk Yaş Üstü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2010 17:10

40 yaş üstü erkeklerin yüzde 42.9'u, kadınların da yüzde 34.5'i yüksek tansiyon hastası!

Haberin Devamı

40 yaş üstü erkeklerin yüzde 42.9'u, kadınların da yüzde 34.5'i yüksek tansiyon hastası! Akdeniz Üniversitesi’nde 1000 kişi üzerinde yapılan bir araştırma gösteriyor ki, 40 yaş üstü kişiler risk altında…

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı araştırma görevlisi Dr. Hakan Erengin, “Yüksek tansiyonunun en fazla görüldüğü yaş 50 üzeridir. Erkeklerde tansiyon oranın kadınlardan yüzde 8 daha fazladır.Bunun nedeni, erkeklerde obezite oranın kadınlara göre daha yüksek olması olabilir” diye uyarıda bulunuyor.

Tedavinin Önemi

Araştırmada çıkan önemli sonuçlardan biri de katılımcıların yüzde 30’unun tansiyon hastası olduklarını bilmemeleri. Bilenlerin ise sadece yüzde 51’i hastalığı için tedavi görüyor.

Erengin, eğitim seviyesiyle yüksek tansiyon görülme sıklığı arasında anlamlı bir ilişki bulunduğunu belirterek “Araştırmada eğitim seviyesi arttıkça hipertansiyon görülme olasılığı yüzde 7 oranında düştü” diyor.

Haberin Devamı

Maddi durum kötüleştikçe, hastalık çıkma oranın ve kronik hastalıklara yakalanma oranın yükseldiğini vurgulayan Erengin, “Kronik hastalığı olanlarda hipertansiyon oranı yüzde 35,2'yken, kronik hastalığı olmayanlarda bu oran yüzde 47.5 Bunun sebebi kronik hastalığı olan kişilerin, hipertansiyon yönünden daha iyi takip edilmeleri ve tedavilerini daha düzenli almaları olabilir” diye tedavinin önemine dikkat çekiyor.

Tansiyon Riskini Azaltmanın Yolları

Hipertansiyon riskini azaltmak için halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Erengin, bu konuya ilişkin şu önerileri sunuyor:

“Ebelerin saha çalışmalarında, erişkinleri tansiyon hakkında bilgilendirmesi ve tansiyonlarını ölçmesi gibi bir uygulamaya başlanabilir. Ayrıca erişkinlere belirli periyotlarla tansiyonlarını ölçtürmeleri önerilip yeni vakaların erken teşhis edilmesi sağlanabilir. Tedavi hakkında yazılı ve sözlü açık talimatlar verilmeli, mümkünse alınacak ilaç sayısını azaltarak tedavi basitleştirilmeli, hastalara ilişkin bilgi ve tedavi planları hastanın eşi veya ailesiyle de paylaşılmalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!