Güncelleme Tarihi:
Biz bir tahıl ülkesiyiz, günlük enerjimizin büyük bir kısmını tahıllardan sağlıyoruz. Peki, tam tahıl nedir biliyor ve doğru seçimler yapıyor muyuz?
Tam tahıllar; tahılın öz, kepek ve nişasta kısmını içerir. İşlenmiş besinler de tam tahıllı olabilir fakat bu bahsettiğimiz parçaları tahıl tanesinin içerdiği oranda sunması önemli.
Rengi, kokusu ve ağırlığı tam tahıllı besinleri anlamamız için kesinlikle yeterli değildir. Rengin koyu olması tam tahıl için çok da doğru bir gösterge değildir çünkü tahılın özünü içermeyen kepekli ürünler de koyu bir renge sahip olabiliyor. Karamel, pekmez gibi besinler rengi koyulaştırmak için unlu mamullerde kullanılabiliyor. Kokudan anlamak da ne yazık ki mümkün değil.
Aslında en iyi gösterge besinlerin etiketi. Paketin üzerinde tam tahıllı, tam buğday, tam çavdar gibi “tam” ifadesini mutlaka aramalıyız. Sonra da içindekiler kısmına bakmalıyız çünkü içindekiler listesinde tam tahılların en fazla kullanılan malzeme olarak ilk sırada yer alması çok önemli.
Organik ya da çok tahıllı demek, tahılın bu 3 parçasını da içeriyor demek değildir. Günlük önerilen 3 porsiyon tam tahıl tüketimine tam tahıllı ürünlerle ulaşmak gerekiyor çünkü sağlık üzerine çok ciddi faydaları var.
Genlerimiz tam tahıl tüketimine yatkın, 25000 yıldır tam tahıllarla beslenirken son 100 yıldır rafine besinler beslenmemize hakim oldu.
Tam tahıllı tam bir beslenme sağlamak için tam tahıllı ekmek, bulgur ve tam tahıllı kahvaltılık gevrek gibi lezzetli alternatifler varken niye daha azıyla yetiniyoruz?
Koroner kalp hastalıkları, kanser ve obezite gibi kronik hastalıkların hızlı artışına hepimiz şahit oluyoruz ve sağlık profesyonelleri daha fazla egzersizin, daha yüksek lif ve antioksidan alımının, daha az doymuş yağ tüketiminin önemini daha fazla vurgulamaya başladı. Sonuç olarak sağlık ile tam tahıl arasındaki ilişki o kadar belirgin olarak ortaya çıktı ki şimdi tekrar sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yakalanması umuluyor.
Tam tahılların, kalp sağlığının korunması, kanser ve diyabet riskinin azaltılması yönünde olumlu etkileri var. Obezitenin önlenmesinde de çok önemli bir rol oynuyor. Tam tahılların bulunduğu sağlıklı beslenme sayesinde daha ince bir bele ve daha düşük bir vücut ağırlığına sahip olmak kolaylaşıyor.
Üstelik tam tahıl tüketen insanların sağlıklı bir yaşam tarzına ve sağlıklı bir beslenme şekline daha yatkın oldukları, sindirim sistemi problemleriyle daha az karşılaştıklarını görüyoruz.
O zaman siz de daha azıyla yetinmeyin, tam tahılları tercih edin.