Güncelleme Tarihi:
Tahta kalemi lekesi de sıklıkla karşılaşılmakta olan lekeler arasında yer almaktadır. Tahta kalemi lekesi zorlu bir leke olarak görülse bile doğru yöntemlerin uygulanması ile çıkarılması kolay olmaktadır. Tahta kalemi lekesini kumaşlardan çıkarmak ise oldukça zor olmaktadır. Özellikle kuruyan tahta kalemi lekesi daha zor temizlenmektedir.
Tahta Kalemi Lekesi Nasıl Çıkar?
Tahta kalemi lekesinin çıkarılması özellikle de kuruması durumunda oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Tahta kalemi lekesini zeminden veya duvardan çıkarmak istemeniz durumunda ılık suyun içerisine çamaşır suyu ekleyerek silmeniz durumunda lekenin çıkarılması mümkün olmaktadır. Tahta kalemi lekesini temizlemek için kullanılmakta olan bir diğer yöntem ise ispirtolu bez kullanmak olarak bilinmektedir. Özellikle tahta kalemi lekesini çıkarmak için özel leke temizleyicilerin de tercih edilebileceğini söylemek mümkündür.
Tahta kalemi lekesi eğer bir kumaşta veya kıyafette bulunuyorsa çıkarmak için öncelikli olarak bir havlu ile fazla mürekkebin alınması sağlanır. Hemen ardından tahta kalemi lekesinin üzerine yarım limon suyu sıkılır. Limon suyu sıkılan bölgede 15 dakika boyunca bekletilmesi gerekmektedir.
Tahta kalemi çıkarmak için yapılan yanlış uygulamalardan birisi de lekenin üzerine sıcak su ile müdahale edilmesi olarak ifade edilebilir. Böyle bir uygulama lekenin kumaş üzerinde daha fazla yayılmasına yol açabilmektedir. Leke çıkarıcı temizleyiciler de kumaş türüne uygun olmaları durumunda kullanılabilmektedir.
Kıyafetten, Pantolondan ve Duvardan Kurumuş Tahta Kalemi Lekesi Nasıl Çıkarılır?
Tahta kalemi lekesini özellikle kıyafetlerden çıkarmak son derece zor olmaktadır. Tahta kaleminin kuruması durumunda ise temizleme ürünlerinin kullanılması gerekmektedir. Ancak kumaştan tahta kalemi lekesini çıkarmak için öncelikli olarak leke çıkarma işlemi uygulanacak olan kumaşın türünün bilinmesi ve uygun bir temizlik ürününün tercih edilmesi gerekmektedir.
Kurumuş tahta kalemi lekesini çıkarmak için genel olarak sıcak su uygulaması yapılması tercih edilebilmektediri. Ancak lekeye uygulanan sıcak suyun kumaşta bulunan tahta kalemi lekesini daha da fazla dağıtacağını bilmek gerekmektedir. Lekeyi çıkarmak için öncelikli olarak yumuşatmak gerekmektedir. Lekenin bulunduğu kumaşın beyaz olması durumunda lekeye çamaşır suyu ile müdahale edilmesi gerekmektedir. Öncelikli olarak kumaşın üstündeki mürekkep lekelerinin emici bir bezle etrafa yayılmadan alınması gerekmektedir. Bu işlemi yapmak için ise kağıt havlu kullanmayı tercih edebilirsiniz. Lekenin üzerine dökeceğiniz çamaşır suyunu yaklaşık 15 dakika beklettikten sonra kumaşı çamaşır makinesine atarak yıkayabilirsiniz.
Kumaştan leke çıkarmak için kullanılmakta olan yöntemlerden birisi de alkol ile temizlemek olarak ifade edilebilmektedir. Kumaşa alkol dökülmesiyle mürekkep lekesini yumuşatmak ve daha kolay bir şekilde temizlemek de mümkün olmaktadır. Tahta kalemi lekesini temizlemek için kullanılmakta olan yöntemlerden birisinin de limon suyu olduğunu söylemek mümkündür. Lekenin bulunduğu kumaşın beyaz olması durumunda üzerine bir miktar çamaşır suyu sıktıktan sonra bir bez yardımı ile silinmesi de lekenin çıkmasında etkili olmaktadır. Ancak kumaşın renkli olması durumunda çamaşır suyu kumaşın renginin bozulmasına neden olabilmektedir.
Saf alkol lekenin temizlenmesi için kullanılmakta olan malzemelerden birisi olarak ifade edilebilir. Ancak alkolün lekenin üzerine direk olarak dökülmesi durumunda lekenin daha fazla yayılması gibi durumlarla da karşılaşılabilmektedir. Bunun için öncelikli olarak lekenin bulunduğu kumaştan mürekkep lekesinin alınması gerekmektedir. Kalan lekelerin temizlenmesi için ise alkol bir bezin üzerine dökülebilir ve sonrasında silerek temizlenebilir.