Sütünüz azaldıysa korkmayın

Güncelleme Tarihi:

Sütünüz azaldıysa korkmayın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2019 16:20

Bebeğini emziren annelerin birçoğu, zaman zaman süt verimliliklerinin yeterli olup olmadığı konusunda endişe duyarlar. Bebeklerine yeterli süt veremedikleri hissine kapılırlar. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Hüseyin Şenyurt, sütü azalan annelere bu sorunu ortadan kaldıracak öneriler sundu.

Haberin Devamı

Bazen annelerin süt verimleri, bebeklerinin ihtiyacını karşılamaktan uzak olduğu görülse de bu durum gerçekte çok az görülmektedir. Daha sık görülen problem süt üretiminin yetersizliğinden ziyade, üretilen sütün bebeğe ulaştırılması problemidir.

SÜTÜN AZALMA NEDENLERİ

Emziren bir anne; yeterince sık bebeğini emzirmiyorsa, bebek yeterince kuvvetli emmiyorsa veya memenin bebeğe veriliş şekli hatalı ise, süt veriminde geçici azalmalar olabilir. Bebeğin yeterli sıklıkta emzirilmemesinin en büyük nedeni meme ucunda oluşan çatlaklar ve bunun neden olduğu ağrıdır. Bunların dışında östrojen içeren doğum kontrol hapları, bazı hormonal bozukluklar ve memeye yapılan cerrahi müdahaleler süt veriminin düşük olmasına neden olabilirler.

Fakat çoğu kadın için problem süt üretimindeki azlıktan ziyade, üretilen sütün bebeğe verilmesi ile ilgilidir.

Haberin Devamı

ANNE SÜTÜ AZALDIYSA YAPILMASI GEREKENLER

Gereksiz stres yaşamamak için öncelikle durumu doğru tespit etmek gerekir. Yeterli süt üretip, bebeğinizin yeterli miktarda süt alıp almadığını anlamak için aşağıdaki tespitleri yapmalısınız.

● İlk üç ayda bebeğiniz günde ortalama 25 gram, 3-6 aylar arasında ise ortalama 10-15 gram ağırlık artışı sağlar (Yeni doğanlar ilk bir kaç günde ağırlıklarının yaklaşık %10u kaybederler, daha sonra bu kayıp yerine konulur). Doğumdan sonraki 10-14 gün içerisinde bebeğiniz doğumdaki ağırlığına tekrar ulaşmış olmalıdır. Kilo artışını gözlemek, bebeğinizin yeterli süt aldığını anlamanın en geçerli yoludur.

● Doğumdan sonraki ilk ay içinde bebeğiniz günde en az üç kez kakasını yapar. Bu kaka sarı-hardal rengidir (Doğumdan sonraki ilk beş gün çok koyu renkli ve hatta siyah olabilir). Birinci aydan sonra kaka yapma sıklığı azalır ve hatta bazı bebekler gün aşırı kaka yapabilir.

● Bebek sık aralıklarla beslenmek ister: genel ortalama iki -üç saat aralıklarla günde ortalama 8-12 kezdir.

● Bebeğinizin yutarken çıkardığı sesi duyarsınız, bazen de ağzının kenarlarından sızan sütü görebilirsiniz.

● Bebek sağlıklı ve aktif görünür.

● Günde 5-6 bez kirletir.

Yukarıda anlatılanları kontrol edip, yeterli süt üretmediğiniz fikri sizde oluştu ise:

Haberin Devamı

● Profesyonel yardım alınız. Başvuracağınız hekim veya emzirme konusunda tecrübeli hemşire veya ebeler bebeğinizin gelişimini değerlendirip, eğer ihtiyaç varsa süt veriminizi artırmanın yolları konusunda sizi bilgilendireceklerdir.

● Bebeğinizi daha sık emzirin. Sık emzirme, süt üretimini artıracaktır.

● Meme ucunu, bebeğinize uygun şekilde verdiğinizden emin olunuz. Doğru emzirme tekniği konusunda başvuracağınız sağlık profesyoneli size yardımcı olacaktır.

● Bebeğiniz emme ve yutma hızı azaldığında, memenizi sağarak süt akışını artırınız (Bunun tekniğini de sağlık profesyonellerinden öğrenebilirsiniz). Böylece bebeğe ulaşan süt miktarını artırdığınız gibi, memenin de tamamen boşalmasını sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

● Uykulu bir bebeğin uyarılması, sütün bebek tarafından çekilmesini hızlandırabilir. Bebeğin uyanık tutulması için meme değişimi yapılması bir yol olabilir. Bazı anneler de emzirme sırasında bebeğin ayağı ile oynayarak onu uyanık tutabilmekte ve emme sürecinin daha verimli olmasını sağlamaktadırlar.

Süt veriminin düşük olduğu tespit edilen annelerde Tiroit hormon seviyeleri kontrol edilmelidir. Düşük tiroit hormon seviyeleri süt verimini azaltır.

AY AY BEBEK GELİŞİMİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!