Güncelleme Tarihi:
Sütlü tatlıların bazılarında sos olarak çikolata, kakao ve pekmez kullanılır. Daha düşük kalorili tatlılar için karamel ve fıstıklı çikolata yerine bitter tercih edilebilir.
Sütlü Tatlılar Nelerdir?
Ülkemizde en çok fazla yapılan ve tüketilen 5 sütlü tatlı şunlardır.
1- Kazandibi
2- Güllaç
3- Sütlaç
4- Fincan Tatlısı
5- Supangle
Sütlü Tatlı İsimleri ve Çeşitleri
1- Sütlaç:
Kalsiyum oranı en yüksek tatlıların başında gelen sütlaç, genellikle bayramlarda ve özel günlerde misafirlere ikram etmek için yapılır. Sütlaç aynı zamanda en fazla çeşidi olan tatlılardan biridir. Bolu yöresine özel olan sütlaca atom sütlaç denir. İzmir'de ise bu tatlının içine damla sakızı ilave edilir.
Osmanlı döneminde de en çok tüketilen tatlılar arasında yer alan sütlacın, nişasta, zerdeçal ve limon ile hazırlanan çeşitleri de mevcuttur. Farklı bir lezzet deneyimlemek isteyenler krokanlı, havuçlu, çikolatalı ve incirli sütlaçlardan birini tercih edebilir.
2- Kazandibi:
Önceki çağlarda kazanlarda pişirildiği için bu ismi alan kazandibi, pirinç unu ve buğday nişastası ile hazırlanır. Yoğun bir tada ve kıvama sahip olan kazandibi, 18. yüzyıldan sonra Amerika'da ve çeşitli Avrupa ülkelerinde de tüketilmeye başlanmıştır.
3- Güllaç:
İlk kez 15. yüzyılın ilk çeyreğinde yapılmaya başlanan güllaç, geleneksel Türk mutfağında yapılan en eski tatlılardan biridir. Eski çağlarda mısır nişastası bulmak zor olduğu için sadece sarayda hazırlanan bu tatlıyı ilk kez Kastamonulu Ali Usta yapmıştır. Güllü Aş adıyla da bilinen bu tatlı, diğer birçok sütlü tatlı gibi soğuk ikram edilir.
Güllaca asıl tadını veren şey gül suyudur. Osmanlı usulü güllaç, nar ile servis edilir. Bunun dışında frambuazlı, çikolatalı ve hurmalı güllaçlar da pratik bir şekilde hazırlanabilir.
4- Tavuk Göğsü:
Tarçın ve nişasta ile tavuk göğsü, kalsiyum, D, E vitamini bakımından zengindir. Hem lezzetli hem de sağlıklı olan bu tatlı, kemik gelişimini destekler ve metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Tavuk göğsü, badem, ceviz ve Şam fıstığı gibi kuru yemişlerle birlikte servis edilebilir.
5- Sakızlı Muhallebi:
Sakızlı muhallebi yapmaya başlamadan önce damla sakızların havanda iyice dövülmesi gerekir. Damla sakızları iyice ezilmezse tatlının kıvamı istenildiği gibi olmaz. Lokantalarda ve pastanelerde en çok tercih edilen sütlü tatlılardan biri olan sakızlı muhallebi, çilek, muz, kiraz ya da vişne ile süslenebilir.
6- Muhallebili Güllaç:
Güllaç ve muhallebi lezzetini bir arada tatmak isteyenler, son yılların en popüler tatlılarından biri olan muhallebili güllacı deneyebilir.
7- Magnolia:
Özelikle Amerika, İngiltere ve Fransa gibi Batı ülkelerinde sıklıkla tüketilen Magnolia, ülkemizde de son yıllarda en çok tercih edilen tatlılardan biri oldu. Hem bebe bisküvisi hem de pötibör ile hazırlanabilen Magnolia, çikolatalı, muzlu ve çilekli de yapılabilir.
8- Gelin Pastası:
Karadeniz Bölgesindeki şehirlerimizde yaygın olarak tüketilen gelin pastasında, süt dışında vanilya ve kabartma tozu kullanılır. Tokat yöresine ait olan gelin pastası, Hindistan cevizi ile servis edilir.
9- Supangle:
Yoğun bir tada sahip olan supangle, kakao ve çikolata oranı en yüksek sütlü tatlılardan biridir.
10- Sufle:
Fransız mutfağına ait olan sufle tatlısı, diğer sütlü tatlılardan farklı olarak sıcak tüketilir. Tatlının adı da ''üflemek'' anlamındaki souffler sözcüğünden gelmektedir.