Süper anneler iş başında

Güncelleme Tarihi:

Süper anneler iş başında
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2010 00:00

Çocuğunuzun hayatını kurtarmaya önce evinizden başlayın.

Haberin Devamı

Mutlaka her anne çocukları ile ilgili ufak ya da büyük birtakım kazalar atlatmıştır. 0-6 yaş arasında çocuğu olan annelere sesleniyoruz, evde alınması gereken bazı basit önlemlerle çocuğunuzu tehlikelerden koruyabilirsiniz.

Çocuk Sağlığı ile İlgili İpuçları

0-2 yaş arası beslenme, hayatın geri kalanını sağlıklı geçirmek için önemlidir. 0-6 ay arası sadece anne sütü ile beslenme bunda anahtar rol oynamaktadır. 6. aydan sonra eklenen dengeli ek gıdalar ile sağlıklı büyüme ve gelişme sağlanıyor. 0-6 yaş arası çocukların düzenli aralıklarla doktor kontrollerinin yapılması da çok önemli.

İlk 1 yaş içinde aylık, 1-2 yaş arası 3 ayda bir, 2-6 yaş arasında 6 ayda bir kontrollerin ve aşılarının yapılması gerekmektedir.

Çocuklar bağışıklıkları gereği erişkinlere göre daha sık hastalanır, ateşlenirler. İştahsızlık, keyifsizlik, uykuda bozulmalar, burun akıntısı, dışkılamada değişiklikler hastalanacağının belirtisi olabilir.

Beslenememe, sıvı alamama, yoğun öksürük, morarma, sık nefes alıp verme, ateşin düşürülememesi durumlarında hastaneye başvurulmalıdır.

Belirtiler

Ateş, vücudun mikroplara karşı veya yabancı herhangi bir cisme verdiği cevaptır. Sağlıklı bir çocukta çevre ısısındaki değişimlere karış vücut ısısı 36.5-37 derece arasında sabit tutulur.

Koltuk altından ölçülen ateşin 37.4 derece üzerinde olması ateş olarak adlandırılır. Üst solunum yollarının basit viral hastalıklarına bağlı ateşli durumlar kendi kendine iyileşir. Ancak 3 aylıktan küçük bebekler, birlikte başka hastalığı olan veya immün yetersizliği olan çocuklar yüksek risk gruplarıdır.

Ateşin koltuk altından 38.5 derecenin üzerine çıkması çocukta huzursuzluk, uykusuzluk, beslenememe durumu yaratır. Özellikle 6 ay-5 yaş arası çocuklarda ateşli havale geçirme riski olduğundan ateşin düşürülmesinde fayda vardır.

Ateşi düşürmek için kıyafetlerini çıkarmak, ılık su ile duş aldırmak veya vücuda ılık su pansumanı yapmak ilk seçenekler olmalıdır.

Evde Yapılacak Uygulamalar

Bebek olan evde kazalara yönelik önlemler alınmalı, ocak etrafında, pencere kapı, çekmecelerde kilit ve bariyerler olmalı, ilaç ve temizlik malzemeleri ortalıklarda bırakılmamalıdır. Ateş ölçen bir derece, ateş düşürücü şurup ve fitil, sıcak ve soğuk su torbaları, yanık yara kremleri, yara bandı çocuklu evlerde mutlaka bulundurulmalıdır.

Ateşlenme, hastalanma dışında evde sıklıkla başa gelebilecek acil durumlar kazalardır. Düşmeler çok sık görülür. Evde yapılabilecek olan vurulan bölgeye buz, soğuk uygulaması, düşme ve kusma durumlarında solunum yolu açık tutmaya çalışarak doktora götürülmelidir.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı
Dr. İrem Oral

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!