Suç psikolojisi “Pragma”da irdeleniyor

Güncelleme Tarihi:

Suç psikolojisi “Pragma”da irdeleniyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2012 00:00

Gerçekte yaşamış 5 seri katil bir arada!

Haberin Devamı

Dünyanın en meşhur ve en acımasız cinayetlerini işlemiş 5 seri katil onlar! Bilim adamları tarafından denek olarak kullanılmak üzere aynı hücredeler! Gerçek hayatta vahşi cinayetlerin sahipleri Albert Fish, Ted Bundy, Richard Ramirez, Andrei Chikatilo ve Charles Manson “Pragma”da bir arada! Garajistanbul’un bu sezon tek ve iddialı oyunu meraklılarını bekliyor.

Serhat Teoman, Buğra Gülsoy, Mert Öner, Emre Erkan ve sürpriz bir ismin daha oynadığı tiyatro oyunu Pragma’dan nam-ı diğer Gece Avcısı Richard Ramirez’i canlandıran Serhat Teoman ile oyuna dair merak edilenleri konuştuk.

Get Yapım nasıl bir oluşum?

Get, iki aşamalı bir oluşum. Get Film ve Get Tiyatro olarak ikiye ayrılıyor. Hem tiyatro oyunları hem de filmler yapılmak üzere kuruldu. İlk tiyatro oyunumuz ise Pragma.

Haberin Devamı

Pragma’nın hikayesi nedir tam olarak?

Bu oyun insan ve suç psikolojisini anlatıyor. 5 seri katil bilim adamları tarafından aynı hücreye konmuşlar. Bunlara deney uygulanıyor, seri katilleri yüzleştirme deneyleri. Oyunda, cinayet işleyen bu adamların çatıştıklara noktalara tanık oluyoruz.

Oyunun kurgusu nasıl?

Katiller, dört tarafı kapalı ve seyircinin dört bir tarafa oturarak izlediği, 25metrekarelik bir cam hücrenin içindeler. Hikaye gereği, onlar aslında 2,5 gündür aynı hücredeler ve seyirci bu noktadan itibaren olaylara tanık olmaya başlıyor.

Suç psikolojisi “Pragma”da irdeleniyor

Sizin karakteriniz Richard Ramirez’den bahsedelim.

Richard Ramirez, gerçek hayatta yaşamış ve idama mahkum edilmiş biri. Gece Avcısı olarak tanınıyor. Diğer katiller gibi herhangi bir profili yok. Cinayet işlemek için cinsiyet, yaş aralığı fark etmiyor Ramirez için. Ama çok fazla çocuk cinayeti işlemişliği yok. Onun için “hırsız” diyebiliriz. Girdiği evden değerli bütün eşyaları alıyor, zevk için oradaki insanların canını alıyor ancak karşısındaki kişi onun gibi düşünüyor, şeytana itaat ediyorsa onu serbest bırakabiliyor. Richard Ramirez, gerçek bir kişi olduğundan onun gerçekliğinden uzaklaşarak oluşturmadık karakteri. Gerçek hayat hikayesinden yola çıktık. Onun dışında çatışmayı kuvvetlendirmek için Buğra’nın yazdığı bazı ufak kurgular var tabii.

Haberin Devamı

“SUÇU ENGELLEMEK İÇİN NEDENİNE BAKMAK LAZIM”

Senarist ve yönetmen Buğra Gülsoy, nereden çıktı bu hikaye?

Bizim Tiyatro Kutu diye bir grubumuz vardı önceden. Bu grupla 4 senedir oyunlar yapıyorduk zaten. Sonra yeni bir oluşuma geçmek istedik. Buğra, Emre ve ben Get’i kurduk. Pragma’nın aslında 2, 3 senelik bir hazırlığı var. Ekip olarak hepimizin suç psikolojisine ilgi duyduğunu fark ettik. Merak ettiğimiz noktaların aslında toplumda gizlenen sadece belgesellerde görebileceğimiz şeyler olduğunu düşündük ve dünyanın en iyi seri katillerini araştırmaya başladık. Biz suçun işlenmesinden çok neden işlendiğine dikkat çekmek istedik. Biz suçları engellemek için nedenlerini araştırıyoruz. Mesela Ramirez neden insan öldürüyor? Her şey ailesi yüzünden oluyor. Geçmişe bakmak lazım. Çocuğu en baştan doğru eğitmek zorundasın. Aile, toplum, ilkokul öğretmeni gerçekten çok önemli.

Haberin Devamı

Rol dağılımını nasıl yaptınız aranızda?

Aslında biz onları değil, onlar bizi seçti. Fiziksel olarak da o adamlardan çok uzak değiliz. Ben texti görünce Ramirez’i oynayacağımı tahmin ettim zaten. 24 saatimiz beraber geçen bir grubuz, birbirimizi çok iyi tanıyoruz.

Suç psikolojisi “Pragma”da irdeleniyor

Hikayeyi hazırlarken psikologlardan yardım aldınız mı?

Evet, aldık. Aslında bizim konumuz herkesin bildiği ama bir o kadar da bilmediği bir konu. Seri katiller hakkında elbette herkesin bir fikri vardır ama ayrıntısını bilmez. Biz insanlarla bir şey paylaşacağımız için bunu doğru yapmalıydık. Metin üzerinde psikologlarla çalıştık.

Haberin Devamı

Oyunda yaş sınırı var değil mi?

Evet, 13 yaş sınırı var. Buradan da ailelere duyurmak isterim, 13 yaş altı bir çocuk anne-babası ile beraber bile gelse oyuna alamıyoruz.

“SİYAHI GÖSTEREREK BEYAZI ANLATIYORUZ”

Oyuna gelen eleştiriler nasıl?

Gayet güzel. Biz farklı bir şey deniyoruz. Dört tarafı seyirciyle kuşatılmış bir oyun bu. Yani burada şiddete tanıklık etmek zorundasın. Gerçek hayatta “Aman bana zarar gelmesin” diye görmezden geldiğin şeyleri bu oyunda görmek zorundasın. Bu yüzden bundan rahatsız olup oyundan çıkanı da gördüm. Çok normal şeyler bunlar. Ama bir izleyicimizin Twitter’da “Siyahı göstererek beyazı anlatıyorlar” diye yazması çok hoşuma gitti, doğru bir söylem.

Haberin Devamı

Peki, bu katillerin gerçek yaşamda sonları ne oldu?

Charles Manson ve benim canlandırdığım Richard Ramirez hala yaşıyorlar. İdam sırası bekliyorlardı, idam da kalktıktan sonra ölmeyi bekliyorlar. Richard Ramirez, şu an hapishaneden hayranlarıyla mektuplaşıyor, inanılmaz fanları var. Hala yaşaması beni ürkütüyor açıkçası.

Bu oyun size ne kattı?

Her şeyin nedenini araştırmayı kattı.

Oyunun gösterim tarihleri nedir?

Oyunumuz garajistanbul’da sahneleniyor. Bu akşam ve ayın 28’inde oynuyoruz. Şubat ayında sadece salı günleri oynadık. Mart ayında ise pazartesi ve salı günleri oynayacağız. Çünkü oyuna çok fazla talep var.

Turne yapacak mısınız?

Dekorun taşınması çok zor. Tasarımcımızla bunu halletmeye çalışıyoruz ama. Özellikle Ankara, İzmir, Antalya, Çanakkale, Eskişehir ve Bursa’dan çok fazla talep var. Biz de istiyoruz, mart sonu gibi bir program belirlemeye çalışacağız.

“PRAGMA’NIN FİLMİ DE ÇEKİLEBİLİR”

Bu oyunun filmini çekmeyi düşünüyor musunuz?

Bu metni çekmek isteyen yönetmenler var aslında. O konuşuluyor şu an netleşmiş bir şey yok. Belki de Get Yapım olarak Pragma’nın sinema filmini biz çekeriz.

Tiyatro seyircisinin az olduğu düşüncesi ile ilgili ne söylemek istersiniz?

“Seyirci öldü, seyirci yok” diye bir şeye inanmıyorum. Alternatif sanat toplulukları ve sanat mekanları ortaya çıkmaya başladı. Böyle bir topluluk var ve iyi bir tiyatro izleyicisi olacak. Ben pozitif bakıyorum. İyi bir şey yapıyorsan mutlaka iyi bir dönüşü olur diye düşünüyorum. Seyircinin isteğine odaklanıp iyi olmadığın bir projeyi hayata geçirmeye çalışmak en büyük yanlış. Sen inandığın bir işi yapacaksın ki başarılı olasın. Özellikle dizilerde bu çok yaşanıyor.

Suç psikolojisi “Pragma”da irdeleniyor

Peki, siz ne sıklıkla tiyatroya gidiyorsunuz?

Çok fazla gidemiyorum ama gitmeye çalışıyorum. Ben fısıltı gazetesine çok inanırım. Giden bir arkadaşım “Mutlaka gitmelisin” derse gitmeyi tercih ederim.

Şu an başka projeler var mı?

“Babam İçin” dizisinde konuk oyuncu olarak yer alıyorum şu sıralar. 5, 6 bölüm oynamak için girdim. Böylelikle tiyatroya rahat zaman ayırabiliyorum ve bu hayatı daha çok seviyorum. Get olarak ikinci oyun ve sinema filmleri için çalışıyoruz. Şu an üretimdeyiz.

Pragma Oyununun Fragmanı

[video=hurriyetaile_video/pragmafragmani.flv]

Keyifli sohbet için Serhat Teoman’a çok teşekkür ediyoruz. Bu iddialı oyunun biletleri Garajistanbul gişeleri ve Biletix’te, meraklılarına duyurulur!

Röportaj: Nilay Uzun 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!