Güncelleme Tarihi:
"Su alerjisi, genelde vücut ısısından farklı ısıda (sıcak veya soğuk) temas eden suyun sıcaklığının etkisi ile oluşmaktadır. Ancak daha nadir olarak suyun kendisi de sıcaklıktan bağımsız olarak ciltte alerjiye yol açabilir” diyen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Emel Kurt, su alerjisi hakkında bilgi verdi.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Allerji-İmmünoloji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emel Kurt, bazı kişilerde vücut ısısından farklı ısıda su teması sırasında ciltte kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık ve hatta nefes darlığı gibi şikayetlerin görüldüğü "su alerjisi”nin ortaya çıkabileceğini söyledi.
Ciltte kızarıklık ve kaşıntı gibi şikayetler oluşabiliyor
Prof. Dr. Kurt, yaptığı açıklamada, sayısı az da olsa bazı kişilerde su ile temas sonucu cilt alerjisi oluşabildiğini anlattı. "Su bile içsem yarıyor, kilo alıyorum diyenler olduğunu biliyoruz. Peki, hiç 'su bile alerji yapıyor' diyen duydunuz mu?" ifadelerini kullanan Kurt, bu türde alerjik reaksiyonların genelde, havuz ya da denize dalma veya atlama sonrası, duş aldıktan sonra gerçekleştiğini kaydetti.
Prof. Dr. Kurt, "Su alerjisi, genelde vücut ısısından farklı ısıda (sıcak veya soğuk) temas eden suyun sıcaklığının etkisi ile oluşmaktadır. Ancak daha nadir olarak suyun kendisi de sıcaklıktan bağımsız olarak ciltte alerjiye yol açabilir. Bu kişiler için havuz ve deniz tatili hatta duş alma gibi eylemler sonucunda, ciltte kabarıklık, kızarıklık, kaşıntı hatta nefes darlığı şikayetleri görülebilir" şeklinde konuştu.
Daha çok yaz aylarında ortaya çıkıyor
El yıkamanın su alerjisine neden olmadığını aktaran Kurt, hastaların birçoğunun alerjinin sudan kaynaklandığını bilmediğini dile getirdi.
Kurt, bu alerjinin daha çok yaz aylarında ortaya çıktığını ifade ederek, hastaların ilgili uzman hekime başvurarak, ilaç tedavisine başlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.
AA