Stres, saç dökülmesine neden oluyor

Güncelleme Tarihi:

Stres, saç dökülmesine neden oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2014 12:30

En sık görülen saç dökülmesi nedenleri.

Haberin Devamı

Saç dökülmesi kadın ve erkeklerde görülen olağan bir süreç. Genetik özellikler, hormonlar, bilinçsiz kozmetik kullanımı, ilaçlar, kansızlık, ateşli hastalıklar ve stres Saç dökülmesine neden olabiliyor. Dr. Buket Pençe, saç dökülmesinin dökülmeye sebep olan etkeni bulup, önlem aldığında durdurulabileceğini belirtiyor.

"Saç dökülmesi, insanların estetik nedenlerle son derece önem verdikleri bir sorundur. Vücuttaki tüm kıllar gibi saçlar da oluşur, gelişir ve bir süre sonra yenilenmek üzere dökülürler. Günde ortalama 50- 100 saç telinin dökülmesi normal kabul edilmektedir. Saç dökülmesi yakınması olan hastadan 1 hafta boyunca banyo, yastık ve taraktaki saçları toplaması istenmekte ve ortalama günlük dökülme hesaplanmaktadır. Ayrıca saç dökülmesinin derecesini, tipini belirlemek için çekme testi, saçlı deri muayenesi de yapılmakta, gerekirse mikroskobik olarak saç kılları ve kökleri incelenerek fotoğrafları da çekilmektedir. Bazı dökülmelerde kesin tanı için saçlı deriden biopsi alınması da gerekli görülebilmektedir.

Saç dökülmesi saptanan hastalarda nedenini belirlemek için; kullanılan ilaçlar, son 6 ay- 1 yıl içinde geçirilen hastalıklar, kilo kaybı, saça uygulanan işlemler, hormonal bozukluklar(guatr vb.), maruz kalınan kimyasal maddeler, psikolojik stres durumları, sorgulanmalıdır. Şüphelenilen nedene yönelik laboratuvar testleri yaptırılmalıdır."

En sık görülen saç dökülmesi nedenleri

  • Hormonal nedenler; tiroid bezinin az veya çok çalışması (guatr), doğum sonrası, menopoz öncesi ve sonrası
  • Besinsel nedenler; protein, demir, esansiyel yağ asidi, çinko, biotin eksiklikleri
  • İlaçlar; doğum kontrol hapları, tiroid ilaçları, A vitaminin fazla alımı, bazı kanser ilaçları, tansiyon ilaçları, gut hastalığı ilaçları, psikiyatri ilaçları, bağırsak paraziti ilaçları, kan sulandırıcılar
  • Kansızlık
  • Cerrahi operasyonlar
  • Geçirilen ateşli hastalıklar, lenfomalar, bağırsak hastalıkları, bağ dokusu hastalıkları
  • Stres

Genel olarak tüm saçlı derideki saçlarda dökülme ve seyrekleşme yapan bu nedenlerden birisi bulunabilirse, tedavi nedene yönelik olarak yapılmaktadır. Neden saptanamazsa ağızdan keratin, biotin veya multivitaminler verilebilir. Saçlı deriye de yerleşen pek çok deri hastalığının saçlı deride iz bırakmasıyla da o bölgedeki saçlar dökülebilmektedir. Saçlı deride en sık görülen cilt hastalığı kıl kökü iltihaplanmalarıdır. Sıklıkla strese bağlı olarak ortaya çıkan değişik büyüklüklerde saç, kaş, kirpik ve vücut kılı dökülmelerine ise pelad (alopesi areata) denilmektedir. Bu sorunun tedavisinde ise dıştan, deri içine veya sistemik olarak kortizon, tropikal olarak minoksidil solüsyonu, katran (antralin) ile bölgenin tahrişi, ultraviyole A tedavisi ve saç ekimi uygulayabilmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!