Güncelleme Tarihi:
Ayakkabıların ömrünü kısalttığı söylense de doğru taktiklerle yıkarsanız bunu önleyebilirsiniz. Eğer çamaşır makinasında yıkayacaksanız asla 30 derecenin üstünde yıkamamalısınız. Normal olarak kullandığınız deterjanı ve yumuşatıcıyı kullanabilirsiniz. En kısa süren ve deviri düşük programı kullanmalısınız. Kurutma aşaması da oldukça önemli. Güneş gören bir yerde en kısa sürede kurumasını sağlamalısınız. Hatta bu noktada, saç kurutma makinasını bile kullanabilirsiniz.
Beyaz tabanlı spor ayakkabıların lekeleri bazen çıkmıyor ve hiçbir zaman eskisi gibi görünmüyor. Durum böyle olunca diş macunu kesinlikle bir kurtarıcı. Kullanmadığınız bir diş fırçasının ucuna biraz diş macunu alın ve lekelerin üzerini çok bastırmadan fırçalayın. Daha sonra sıcak bir suya batırdığınız bez ile fırçaladığınız yerlerin üzerinden geçin. Bu işlemi yaptıktan sonra ayakkabıların kokudan da arınması için bir gün balkon gibi havalanacağı bir yere koyun.
Gün içerisindeki koşturmada veya spor yaparken tercih ettiğimiz spor ayakkabılar bazen rahatsız edici şekilde koku yapabiliyorlar. Bu kokulardan ayakkabınızı arındırmanın en iyi yollarından birisi karbonat. Spor ayakkabınızın içerisine karbonatı her yere gelecek şekilde dökün ve hava alabileceği bir yere bırakın. 1 gün beklettikten sonra, ıslatmadan ayakkabılarınızı karbonattan ayırın.
İlk duyduğunuzda sizi şaşırtabilir ama benzin ve aseton bölgesel lekeler için en iyi temizlik malzemesidir. Kullanmadığınız bir diş fırçası ile bu malzemelerden herhangi birine batırdıktan sonra lekeleri iyice fırçalayın. Bunlar genellikle kokan maddelerdir. Bu nedenle çok fazla bekletmeden ayakkabınızı iyice silin.
Dolaba kaldırdığınız ve uzun süre giymediğiniz ayakkabılarınız küf lekeleri yapabilir. Bu lekelerden kurtulmanın en iyi yolu gliserin. Gliserinle bu lekelerden nasıl kurtulduğunuza şaşıracaksınız.