Spiral taktırırken nelere dikkat edilmeli?

Güncelleme Tarihi:

Spiral taktırırken nelere dikkat edilmeli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2018 00:00

Spiral nasıl takılır? Spiral taktırırken nelere dikkat edilmeli? Hormonlu mu yoksa hormonsuz spiral mı takılmalı? Spiral hakkında tüm merak edilenleri Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir anlattı.

Haberin Devamı

Spiral, oldukça etkili ve kullanımı kolay olduğu için en sık kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden biridir. 2-3 santimetre uzunluğunda olan spiral, T şeklinde, metal ya da plastik malzemeden yapılmış bir doğum kontrol yöntemidir. 

SPİRAL NASIL TAKILIR?

Spiral taktırırken nelere dikkat edilmeli

Oldukça basit bir yöntemle takılabilir. Muayene masasına yatırılan kadının vajinasına kanalı açmak için spekulum adı verilen plastik ya da metal bir alet takılır. Rahim ağzı ve vajen içerisi antiseptik solüsyonla temizlendikten sonra tenekulum adı verilen bir aletle tutulur. Ardından da spiral yerleştirilir.

Takılması kadar çıkarılması da oldukça kolaydır. Spiral takılırken veya çıkarılırken herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmez. Yaklaşık 10 dakika süren işlemin ardından çok nadir de olsa kasık ağrısına benzer bir ağrı yaşanabilir. Basit ağrı kesicilerle bu ağrıyı gidermek mümkündür.

Haberin Devamı

SPİRAL NE İŞE YARAR?

Spiral taktırırken nelere dikkat edilmeli

Spiralin ham maddesinde bakır tel ya da hormon salgılayan araçlar bulunmaktadır. Bu araçlar, yumurtaların rahme ulaşmasını ve spermin yumurta ile buluşmasını engeller. Böylece gebelik oluşmaz. Spiral aynı zamanda rahim ağzındaki sıvı yoğunluğunu arttırarak spermlerin rahim içerisine ulaşmasını da önler.

HORMONLU SPİRALLERİN YAN ETKİSİ VAR MI?

 

Spiral taktırırken nelere dikkat edilmeli

Hormonlu spirallerin belirgin bir yan etkisi yoktur. Bir yan etkisi adet kanamasını azaltmak ya da tamamen kesilmesine yol açmasıdır. Bu etki özellikle kadınlar tarafından önce ters bir etki olarak algılansa da hekimler bu etki iyi bir etki olarak değerlendirirler. Kadının daha az miktarda kanamasının olması veya adet görmemesi kendi sağlığı bakımından daha avantajlıdır.

BAKIRLI SPİRALLER 5 YILDAN UZUN KULLANILMAMALI

 

Spiral taktırırken nelere dikkat edilmeli
 

Haberin Devamı

Bakır iyonları çok az bir şekilde veriliyor. Bu iyonlar döllenme olayında rahim ve yumurtalıklarda spermlere karşı müdahale ediyorlar. Ayrıca spermlerin hareketleri engelleniyor. Adet kanamaları çok yoğun olmayan, uzun sürmeyen ve miyomu olmayan kadınlarda 5 yıldan uzun süre kullanmamak ve her yıl kontrol ettirmek şartı ile kullanılabilir.

SPİRALLERİN REGL İLE İLİŞKİSİ NEDİR?

 

Spiral taktırırken nelere dikkat edilmeli

Bakırlı spiral kullanan kadınlarda, çok adet kanaması ve regl ağrısı olabilmektedir. Normalde de spiral kanama miktarını arttırır. Fakat bu artma miktarı normalde meydana gelen adet kanaması miktarının 2 katını geçtiğinde derhal doktora başvurmak gerekir. Spiral taktıran kadınların %10’u bu şikayetler sebebiyle spirallerini çıkarttırmaktadırlar. Hormonlu spirallerde ise, tam aksi adet kanamalarının ölçüsü azalmaktadır. Takıldıktan sonraki 3 ayda adet olmalarda düzensizlik olabilmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!