Güncelleme Tarihi:
Spiral, ilk örneği olan LippesLoop’un spiral şeklinde olması sebebiyle bu şekilde isimlendirilmiş olup doğru isimlendirme Türkçede RİA ( Rahim İçi Araç)’dır. Şu an kullanımda olanları genelde T şeklindedir ve bakır içeren standart spirallerin yanında hormon içeren formları da mevcuttur.
Spiral dünyada 106 milyon kadın tarafından kullanılmaktadır. Daha çok bir ya da daha fazla doğum yapmış, çok eşli olmayan, fazla adet sancısı çekmeyen, düzensiz kanamaları olmayan, kansızlık sorunu bulunmayan kadınlarda tercih edilmektedir. Spiral takmak için en uygun zaman adetin en yoğun olduğu günlerdir.
[forum_post_id=1851]
RİA takılması zor bir işlem değildir. Genelde çok fazla ağrı olmaz ve kolaylıkla tolere edilebilir. RİA takılmadan yarım saat kadar önce basit bir ağrı kesici alınması işlem sırasında ya da sonrasında yaşanabilecek krampları azaltacaktır. Bazı hekimler enfeksiyona karşı önlem olarak antibiyotik alınmasını önerebilirler. Bu şart olmayan bir uygulamadır.
Jinekolojik muayenede olduğu gibi spekulum takılarak serviks görünür hale getirilir ve antiseptik solüsyon ile silinerek temizlik yapılır. Serviks tenekulum adı verilen bir alet ile tutularak çekilir ve uterus düz pozisyona gelir. Daha sonra histerometri adı verilen bir alet serviks ağzından rahim içine itilerek rahimin boyu ölçülür.
Aplikatör tüp içinde bulunan spiral, rahim ağzından geçirilerek rahim içine yerleştirilir ve rahimin tepe noktasına deyinceye kadar ittirilir. Bundan önce tüp üzerindeki işaret histerometri ile ölçülen mesafeye getirilerek tepe noktasından daha öne ya da arkaya ittirilmesi engellenmiş olur.
Tüpün içindeki piston ileri doğru itilerek spiralin tüpün içinden çıkması sağlanır.
Daha sonra tüp dikkatli bir şekilde uterus dışına alınır. Spiral artık tamamı ile içeridedir. Spiralin ipi 0.5-1 cm dışarıda kalacak şekilde kesilir.
Spiral takıldıktan sonra doğru yerde olup olmadığı ultrason ile kontrol edilmelidir.
Jin. Op. Dr. Sedat Karaosmanoğlu