Güncelleme Tarihi:
Soya denince akla çoğunlukla soya fasulyesi geliyor. Soya fasulyesinin çok besleyici ve metabolizma için önemli birçok aminoasidi içeren bir bitki olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş, soyanın sağlığa olan faydalarını ve tüketimine ilişkin önerilerini anlattı.
Soya fasulyesi omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, antioksidanlar, fitokimyasallar ve liften zengindir. Yaklaşık olarak yüzde 40 protein içerir ve hayvansal proteinlere üstün bir rakip olarak kabul edilir. Bu özelliğinden dolayı vejetaryen beslenmesinde önemli bir yeri vardır. Öyle ki bir su bardağı pişirilmiş soya fasulyesi bireyin günlük protein ihtiyacının hemen hemen yarısını karşılar.
Kalp hastalıklarına karşı koruyucu
Soya fasulyesinin bu kadar değerli olmasının bir diğer önemli nedeni de özellikle kanser ve kalp hastalıklarında önleyici, düzenleyici ve kontrol edici etkilerinin olmasıdır.
Soya fasulyesinin cilt sağlığı ve güzelliği bakımından önemi büyüktür. Bu özelliğini yaklaşık üç yüz farklı fitonutrienti bir arada barındırmasından kaynaklanır. Soya hücre yenilenmesini ve cildin nemini kazanmasını sağlayan E vitaminiden ve omega-3 yağ asitlerinden zengindir.
Fazla tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler
Soyada (ve diğer baklagiller) bulunan birçok besleyici ve sağlık için faydalı madde arasında iki ana izoflavon çeşidi genistein ve daidzein adında fitoostrojenler vardır. Östrojen insan vücudu için bazı durumlarda sağlıklı bazı durumlarda da sağlıksızdır. Östrojen kemikler, damar sağlığı, hdl kolesterolün artırılmasında ve menopoz öncesi kadınlarda menopozal belirtilerin (ateş basmaları, hafıza problemleri)azalmasında önemli rol oynar. Fakat menopoz sonrasında östrojen tedavisi uygulanan kadınlarda da kalp hastalıkları, meme kanseri gibi önemli hastalıkların gelişmesine de neden olabiliyor. Soya da önemli bir fitoostrojen olduğu için uzun süreli ve fazla kullanımı bireye, sağlık durumuna, cinsiyetine, yaşına göre kontrol altında tutulmalıdır.
Soya ve soyadan yapılan besinler
• Soya sütü soya fasulyesinin haşlama suyu
• Tofu soya peyniri
• Tempeh, miso, natto ve soya sosu mayalı pişmiş soya fasulyeleri
• Soya unu
SOYA SÜTÜ İLE HAZIRLAYACAĞINIZ ENFES BİR TARİF: SOYA SÜTLÜ YEŞİL MERCİMEK! TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!
Soya ile ilgili genel öneriler
• Soya tüketimini günde bir porsiyonla sınırlayın (30 mg’dan fazla izoflavon almayın).
• Tofu, tempeh, miso gibi kaliteli soya yiyeceklerini tercih edin.
• Fazla işleme tabi tutulmuş soya yiyeceklerini kullanmayın.
• Genistein ve daidzein gibi izoflavonlardan yapılmış soya takviyelerinden kaçının.