Güncelleme Tarihi:
Sonbahar hastalıklarının çoğu enfeksiyon hastalıkları, yani mikrobik hastalıklardır. Bu hastalıklar “Neden olur ve iyileşme süreci nasıldır?” İşte tüm bu soruların cevapları haberimizde…
Sonbaharda havanın soğuması, hava kirliliğinin artması, toplu ve sıkışık ortamlarda yaşam ve okullar soğuk algınlığı oranını artırıyor. Vücudumuzun direncini kıran birçok değişiklik de bu artışa katkıda bulunuyor.
Sonbaharda Yaşanan Değişiklikler
Güneş ışınlarından daha az yararlanırız, fiziksel stres sıcak havalara göre daha fazladır, cilt soğuğa bağlı olarak kurur ve bütünlüğü kolayca bozularak enfeksiyon ve alerjik reaksiyonlara eğilim artar. Burun ve ağız içini döşeyen mukoza dediğimiz dokuların soğukla kuruması ve koruyucu mekanizmaların iyi çalışamaması mikropların vücuda kolayca girişine neden olur. Beslenmede daha ağır ve sağlıksız besinlere yönelinir, hareketsizlik artar ve metabolizma kötü yönde etkilenir.
Sonbaharda Artan Hastalıklar
Sonbaharda sıklığı artan enfeksiyon hastalıkları soğuk algınlığı, nezle, grip (influenza), tonsillit ( bademcik iltihabı ), farenjit (boğaz iltihabı ), larenjit (ses telleri bölgesi olan larenksin iltihabı ), sinüzit, otitis media (orta kulak iltihabı ) bronşit ve pnomoni (zatürree) dir.
İyileşme Süreci
Virüslerle oluşan enfeksiyonlar antibiyotiğe ihtiyaç göstermeden iyileşirler. İstirahat, bol sıvı alımı, vitaminler, ağrı kesiciler yeterli olur. Yalnızca gripte (influenza) özel virus ilaçları kullanılır.
Basit enfeksiyonlarda belirtiler 2-3 günde hafifler ve geriler. Daha çok bakterilerle olan tonsillit, farenjit, sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi enfeksiyonlarda ise antibiyotik gerekebilir.
İç Hastalıkları Uzmanı
Bülent Yardımcı