Güncelleme Tarihi:
Birçok kişi, soğuyan havalara karşın parklarda yürüyüp, koşuyor, mahalle aralarına yerleştirilmiş spor aletlerinde egzersiz yapmayı sürdürüyor. Peki, bilinçsizce yapıldığında neler oluyor? Hastalıklar da peşi sıra geliyor. Prof. Dr. Ali Murat Zergeroğlu, soğuk havada hastalanmadan spor yapmak için alınabilecek önlemlerle ilgili bilgiler veriyor.
- Soğuk havada dışarıda egzersiz yaparken ısınma süresi uzun tutulmalı, egzersizin toplam süresi 45 dakikayı geçmemelidir.
- Uygun giysiler ve iyi ısınmayla soğuk havalarda da spor yapılabilir. Ancak hava kirliliğini de göz önünde bulundurmak gerekir.
- Gebelik durumu yoksa kadın ve erkeklerin soğuğa dayanıklılığında bir fark yoktur. Yalnız, yaşlılar ve çocuklar soğuğa karşı çok fazla dayanıklı olmadıklarından daha dikkatli olmaları gerekir.
- Pamuklu veya yün giysiler, terle birlikte ıslanacağından ve vücut ıslak kalacağından giyilmemeli, poliüretandan yapılmış, termal kıyafetler tercih edilmelidir.
- El ve kulaklar eldiven ve bereyle korunmalıdır.
- Soğuk havada yapılan spordan sonra sıcak duştan kaçınılmalıdır. Onun yerine ılık bir duşla banya yapılmalıdır.
- Soğuk havada egzersiz yaparken ortaya çıkabilecek en önemli sorun, hipotermidir (vücut ısısının düşmesi ve donma). İnsan vücudunun sıcaklığı 35 derecenin altına düşerse, hipotermi ortaya çıkar. Bu durum, özelikle uç organlarda ağrı, his kaybı ve uyuşukluk başlatır. Bu sebeple, dışarıda spor yaparken çok dikkatli olunmalıdır.
A.A.
[fotogaleri=18]