Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2015 11:10
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan dolmayı bir de soğanla deneyin!
Türk mutfağının vazgeçilmezi olan zeytinyağlı dolmalar her Türk ailesinin sofrasında mutlaka yer alıyor. Kimi zaman dolma biber kimi zaman patlıcan veya kabak ile lezzetiyle ağzımızda tat bırakan dolma tarifini soğan ile yaparak sofralarda değişiklik yaratabilirsiniz. Duyanların 'Soğandan dolma mı olur?' sorunu akıllarından atamadığı soğan dolmasına bayılacaksınız. Üstelik soğan dolması yapmak düşündüğünüz kadar zor değil. İşte Oya Emerk'ten sofralarınızda lezzetli bir değişiklik yaratacak soğan dolması tarifi..
ZEYTİNYAĞLI SOĞAN DOLMASI TARİFİ MALZEMELERİ
- 500 gram pirinç
- 12-15 adet orta boy kuru soğan
- 2-3 çorba kaşığı dolmalık fıstık
- 2-3 çorba kaşığı kuş üzümü
- 1,5 çorba kaşığı toz şeker
- 2 çorba kaşığı tarçın
- 2 çorba kaşığı yenibahar
- 2 çorba kaşığı kuru nane
- 1 demet dereotu
- 150 gram zeytinyağı
- 1 su bardağı domates suyu
- 1 su bardağı su
- Karabiber
- Tuz
PİŞİRMEK İÇİN:
- 1 çay bardağı elma sirkesi
- 1 su bardağı su
- ½ çay bardağı zeytinyağı
- Zeytinyağlı
SOĞAN DOLMASI TARİFİNİN HAZIRLANIŞI
- Soğanların dış kabukları soyun, üstünden ve altından dağılmayacak şekilde birer kapak kesin ve bol suda, içleri çıkana dek haşlayın.
- Çıkmayan içleri bir çay kaşığı yardımı ile nazikçe kat kat çıkartın.
- En dış kabukları yayvan bir tencereye tek sıra dizin.
- Kalan soğan katlarını sudan çıkarıp süzün, mutfak robotunda ya da elde küçük parçalar halinde doğrayın.
- Soğanları zeytinyağı, şeker ve dolmalık fıstıkla birlikte fıstıklar pembeleşene kadar kavurun.
- Kuş üzümlerini sıcak suya koyarak şişene kadar bekleyin.
- 2 su bardağı pirinci yıkayın, kavrulmakta olan soğanlara ekleyin ve 10 dakika daha birlikte kavurun.
- Şişirilmiş üzümler, tarçın, yenibahar, nane, tuz karabiber, bir bardak domates suyu ve 1 bardak su ilave edin ve kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin.
- İçine 1 demet dereotunu ince ince doğrayın, karıştırın ve demlenmeye bırakın.
- Hazırladığınız içi soğuması için bekleyin.
- Hazırlanan içi yemek kaşığı ile alın ve hazırlanan soğanlara büyüklüğüyle orantılı olarak doldurun.
- Üstlerine domatesten kapak yapın ve 1 su bardağı su, sirke ve ½ çay bardağı zeytinyağı ilavesi ile kısık ateşte 40-45 dakika pişirin.
- Soğuduktan sonra tencere ile birlikte buzdolabında bir gece bekletin.Ertesi gün servis tabağına alarak ikram edin.Üzerini taze nane yaprakları ile süsleyin.