Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2014 14:30
İnsan vücudu için sayılamayacak kadar çok yararları bulunuyor.
SAYILMAYACAK KADAR ÇOK YARARI VAR
Avcı, yaptığı yazılı açıklamada, içerdiği vitamin, mineral ve diğer maddelerle insan vücudu için sayılamayacak kadar çok yararı olan soğan ve sarımsağın, kalp ve damar sistemi üzerindeki yararlı etkilerine dikkati çekti.
DAMAR SERTLİĞİNE KARŞI KORUYUCU
Damar sertliğinin çağın hastalığı olduğunu ve bunun yol açtığı koroner kalp hastalığından korunmada, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yapmanın birinci derecede etkili olduğunu vurgulayan Avcı; şeker, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve şişmanlık gibi sorunların, damar sertliği ve koroner kalp hastalığının en önemli risk faktörleri arasında olduğunu aktardı.
Avcı, "Soğan ve sarımsak, düzenli ve sık olarak tüketildiğinde, yararlı etkileriyle damar sertliğine bağlı kalp hastalığına karşı koruyucudur" değerlendirmesinde bulunarak, besinlerin tercihen çiğ ya da az pişmiş olarak tüketilmesi önerisinde bulundu.
SOÄžAN VE SARIMSAÄžIN FAYDALARI
Soğanın, damar sertliğine yol açan kolesterolü düşürdüğünü, iyi huylu kolesterolü ise yükselttiğini anlatan Avcı, sarımsak ve soğanın kalp damar hastalıkları üzerindeki faydalarını şu şekilde sıraladı:
- Şeker hastalarında kan şekerinin kontrol altına alınmasını kolaylaştırır, idrar söktürücü etkisiyle ödemlerin çözülmesini sağlar.
- Hipertansiyonlu hastalarda kan basıncının kontrol altına alınmasını kolaylaÅŸtırır.Â
- YaÄŸ yakıcı özelliÄŸiyle de zayıflamaya yardımcı olur.Â
- Kalp damarlarını geniÅŸletir. Kanın akıcılığını artırır, damar tıkanmalarını önler.Â
- Hücre yenilenmesini destekler. Tüm bu etkilerle damar sertliÄŸine karşı damarları korur ve kalbi güçlendirir.Â
- Sarımsak da yüksek kan basıncını düşürür. Yüksek kolesterolü, kötü huylu kolesterolü ve yüksek trigliseridleri (yağın depo formu), kan ÅŸekerini düşürür; iyi huylu kolesterolü yükseltir, ÅŸeker hastalığının tedavisini kolaylaÅŸtırır.Â
- Sarımsak; damarların genişlemesini sağlar, kanın akıcılığını artırır, dolaşımı hızlandırır, damar içi pıhtılaşmaları engeller ve kalp krizi ya da felç geçirmeye neden olacak damar tıkanıklıklarını önler. Ayrıca, kalbi besleyen koroner damarları genişletir, kalp kasını güçlendirir. Kilo kontrolüne de yardımcı olurken, ruhsal durumu düzeltir, insanın kendini iyi ve mutlu hissetmesine yardımcı olur.
Avcı, bu derecede şifalı olan soğan ve sarımsağın, "kokusu ile çevremi rahatsız ederim" endişesiyle ihmal edilmeyerek, sık sık tüketilmesini gerektiğini aktardı.