Güncelleme Tarihi:
Her yerde yetişebilen ve her mevsim bulunabilen kabağın, B1 ve C vitaminleri, potasyum ve fosfor mineralleri açısından zengin bir besin olduğunu ifade eden Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, “İçeriğinde bitkisel protein, nişasta ve çinko mevcuttur. Ayrıca lif yönünden de baş tacı bir besindir. Besin değerinin kaybolmaması için kabağı buharda pişirmek daha doğrudur. Kabak, çiğ olarak rendelenip salatalara da katılabilir” diye konuştu.
Kabağın sofralardan eksik edilmeyecek kadar değerli bir besin olduğunu kaydeden Enç, “Sindirimi oldukça kolay ve hafif bir sebze olması nedeniyle diyet yapanların mutlaka listelerinde olması gerekir. 1 fincan kabakta 20 kalori vardır. Bir çok kanser türüne yakalanma riskini de azaltır. Özellikle akciğer kanseri, yemek borusu, gırtlak, mide, mesane ve prostat kanserlerine karşı koruyucudur. İçeriğindeki bol lif sayesinde kabızlık problemini giderir. İdrar söktürür ve böbrek/mesane iltihaplarına iyi gelir. Basur ve prostat şikayetlerini en aza indirir. Kan şekeri ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcıdır. Sinirleri yatıştırır ve kan yapar. Kabakta bulunan C,E ve A vitaminleri de cildi temizler. Kabak ayrıca kırışıklara karşı da mücadele etmenize yardımcı bir besindir” şeklinde konuştu.
İHA