Siz de maskeli depresyona yakalanmış olabilirsiniz

Güncelleme Tarihi:

Siz de maskeli depresyona yakalanmış olabilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2019 16:37

Depresyon, günümüzde dünyanın en önemli sağlık sorunlarından biri haline geldi. Yaşam boyu her 4 kişiden 1’i depresyona giriyor. Depresyondaki kişinin mutsuz, keyifsiz, gün içinde yatağından çıkamadığı ve normal gündelik işlerini ya da mesleğini yapamadığı düşünülür. Psikiyatrist Uzm. Dr. Burak Toprak maskeli (gizli) depresyonun belirtilerini ve tedavi yöntemlerini anlatıyor.

Haberin Devamı

HAYATIN GENEL AKIŞINDA BİR SORUN YOK AMA...

Maskeli (gizli) depresyon, dediğimiz durumda ise kişi gün boyunca insanlarla iletişim halindeyken gayet neşeli görünür, işlerini yapar, dışardan bakan insanlar ya da kendisi depresyonda olduğunu anlamayabilir.

Yani dışarıdan bakıldığında hayatında en ufak bir sorun yok gibi görünür. Fakat kişinin iç dünyası kan ağlar ve buna rağmen tek bir damla göz yaşı dökemeyebilir ya da bir olay karşısında gülümser ama mutluluk duygusunu yaşayamaz.

MASKELİ DEPRESYONUN BELİRTİLERİNE DİKKAT!

Maskeli, gülümseyen ya da gizli depresyonu olan kişinin yüz ifadesinde mutsuzluk ifadesi yoktur ve sahte bir gülümseme, tebessüm vardır.

Kişiler genellikle kronik ağrı (baş, boyun, sırt, eklemlerde ağrı), uyku bozukluğu, mide-bağırsak sorunları, cinsel sorunlar, dermatolojik problemler ve alkol-madde bağımlılığı gibi sorunlar nedeniyle doktor doktor dolaşırlar.

Fiziksel teşhisi sağlanamadığından uzun yıllar depresyon yaşanabilir

Yaşamış oldukları kronik ağrılar, uyku sorunları vb. nedenlerle günlük işlevsellikleri sinsi bir şekilde azalır. Örneğin; kişi kronik bir baş ağrısı yaşar ve yapılan tahlillerde fiziksel bir hastalık bir türlü saptanamaz, psikiyatrist dışındaki doktorlara başvurulur.

Bu ağrıların altında yatan sebeplerin psikolojik olacağı çoğunlukla düşünülmez ya da psikolojik olabileceği kişi tarafından kabul edilmek istenilmez ve uzun yıllar süren bir depresyon yaşamasına sebep olur.

ANTİDEPRESANLAR BAĞIMLILIK YAPMAZ!

Bazen bu durumun psikolojik olacağı söylense de kişiler ilaç tedavisinden çekindikleri için psikiyatriste başvurmazlar. Maalesef antidepresan ilaçlarla ilgili bağımlılık yaptığına ya da yan etkilerinin olabileceğine dair yanlış inanışlar, kişinin sağlığına kavuşmasını engelleyebilir. Oysa antidepresanlar bağımlılık yapmaz.

“Nasıl olur da baş ağrısı psikolojik olur” diye düşünür ve bunu anlamlandıramaz ve kabul etmekte zorlanır. “Ya gerçekten saptanmayan bir fiziksel hastalığım mı var?” düşüncesi onu iyice depresyona sürükler.

DEPRESİF DÜŞÜNCELER BEDENE YANSIR

Maskeli depresyonda kişi inkar ve somatizasyon savunmasını kullanarak depresif düşüncelerini bedenine yansıtır. Nasıl utandığımızda yüzümüz kızarıyorsa ve kızarıklığı neden olan beynimizse, yoğun stres dönemlerinde depresyona girdiğimizde vücudumuzdaki ağrıların nedeni de beyindeki kimyasal değişiklerin olabileceği unutulamamalı.

FİZİKİ BİR RAHATSIZLIK YOKSA MUTLAKA PSİKİYATRİSTE BAŞVURULMALI

Eğer doktorlar tarafından yapılan değerlendirmeler ve tahliller sonrasında ağrı, uyku sorunları dermatolojik sorunlar (alerji, döküntüler vb), cinsel sorunlar gibi şikayetlerimizin fiziksel bir kökeni saptanamıyorsa yaşadığımız sorunu psikolojik kökenli olabileceğini kabul edip bir psikiyatriste başvurmanız sağlığınız için iyi olacaktır.

BAKMADAN GEÇME!