Sinsi Tehlike

Güncelleme Tarihi:

Sinsi Tehlike
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2010 11:00

İleri safhalara gelene kadar kendini göstermeyen bu virüse dikkat!

Haberin Devamı

Dünyada milyonlarca kişide Hepatit C virüsü bulunuyor. Siz de Hepatit C riski taşıyor olabilirsiniz. Aynı zamanda, Hepatit C ve Hepatit B virüsü birbirine karıştırılabiliyor. İlk önce Hepatit B ile farklılıklarını Prof. Dr. Hakan Şentürk’ten öğrenelim:

1- Hepatit C, Hepatit B’ye göre daha zor bulaşır.

2- Kronikleşme ihtimali hepatit B’den çok yüksektir.

3- Tedavi ile hepatit C’den tam olarak kurtulma şansı hepatit B’den 5 kat daha fazladır ancak virüs tam olarak elimine edilmediğinde de baskılayıcı bir tedavi yoktur.

Hepatit C, ileri safhalara gelinceye kadar sessiz kalan bir hastalıktır. Hepatit C’de problemler, 45 yaşından sonra başlar. Genellikle bu yaşa kadar ilerleme hızı çok yavaş olmasına karşın, 45 yaş sonrasında ilerleme hızlanır. Önemli bir nokta da hepatit C, tedaviye 45 yaş altında, daha iyi yanıt verir. Bu nedenle hepatit C saptandığında, çok hafif durumda dahi olsa tedavi edilmesi gerekir.

Tedavisi

Haberin Devamı

Hepatit C tedavisi, bazen problemli olabilir. Bu nedenle konuda tecrübeli gastroenteroloji ünitelerinde yapılmasında yarar vardır. Hepatit C tedavisindeki global başarı oranı % 50-60 civarındadır. Başarıdan kasıt, hepatit C virüsünün tümüyle ortadan kalkmasıdır.

Tedavi esnasında seyrek de olsa hayatı tehdit edebilen komplikasyonlar gelişebilir. Bu tür komplikasyonlar, yaşlılarda, şeker, kalp veya akciğer hastalığı bulunanlarda ve karaciğer hastalığı ileri devrelerde olanlarda daha sıktır. Hepatit C tedavisi, haftada 1 kez deri altına uygulanan bir enjeksiyon ve günde 4-6 adet alınan bir kapsül ile gerçekleşir.

Son yıllarda kişiye özel tedavi konsepti gündeme gelmiştir. Belki de en etkili tedavi budur. Burada hastanın, yaş, cins, karaciğer hastalığının derecesi ve bazı başka faktörler dikkate alınarak tedavi organize edilmekte ve yakın kontroller esnasında gerekli görüldüğünde de tedavi dozları ve şekli değiştirilmektedir. Kişiye özelleştirilmiş tedavi ile başarı oranı % 80’e çıkartılabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!