Sigara nasıl bırakılır? Sigarayı bırakmada etkili yöntemler

Güncelleme Tarihi:

Sigara nasıl bırakılır Sigarayı bırakmada etkili yöntemler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2019 16:27

Sigarayı bırakmak için birçok yöntem sıralanıyor ancak bırakmanın temeli aslında beyinde yatıyor. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar hem sigarayı bırakmak için tavsiyelerde bulunuyor hem de sigarayı bırakmada etkili olan besinleri sıralıyor. İşte “Sigarayı nasıl bırakırım” diye düşünenlere öneriler…

Haberin Devamı

Sigarayla mücadelede alınan önlemler yüz güldürse de tiryakiler bu kötü alışkanlıktan kolay kurtulamıyor. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, bazı gıdaların sigara bırakmaya yardımcı olduğunu belirterek, sigara bırakmada etkili olan besinleri şöyle sıralıyor:

Muz: Hem sigarayı bırakmaya hem de sigaranın etkilerini yok etmeye yardımcıdır. 

Domates suyu: Domates suyu ve sigara beyinde aynı bölgeyi uyardığı için sigarayı bıraktığınız ilk bir ay boyunca bir çay bardağı domates suyu içerek kendinizi rahatlatabilirsiniz.

Yulaf lapası: Yapılan bir araştırmaya göre 20 gün boyunca tüketilen 2 yemek kaşığı yulaf lapası nikotin bağımlılığını azaltmaktadır.

Sigara nasıl bırakılır Sigarayı bırakmada etkili yöntemler

Haberin Devamı

Süt: Bir bardak süt içerek kendinizi sigaradan soğutmak sizin elinizde. Çünkü süt içtikten sonra içilen sigaranın tadı kötü olup, istenilen tadı vermemektedir.

Patlıcan: Canınız sigara içmek ister ve nikotine ihtiyaç duyarsanız patlıcan tüketerek içeriğindeki nikotin ile kendinizi rahatlatabilirsiniz.

Sigara nasıl bırakılır Sigarayı bırakmada etkili yöntemler

"Düşük kalorili atıştırmalıkları ağzınızı meşgul etmek için tercih edin" diyen Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, sigarayı bırakmak isteyenler için şu tavsiyelerde bulunuyor:

“Sigarayı bırakan kişilerin belki de en çok zorlandığı taraf, vücutlarına aldıkları nikotinden çok el alışkanlığıdır. Bireyler sigaradan boşalan yeri abur cuburlar ile doldurarak sigara ile aralarındaki fiziksel alışkanlığı doldurmaya çalışırlar. İşte kilo aldırıcı asıl faktör bu abur cubur tüketiminden kaynaklanmaktadır. Yeme ihtiyacını azaltmak ve oluşan boşluğu doldurmak için şekerleme, çikolata, cips, çekirdek gibi yüksek kalorili abur cuburlar yerine sakız, salatalık, taze ve kuru meyve, düşük kalorili atıştırmalıkları tercih edin. Özellikle kivi ve havuç suyu tüketerek nikotini vücudunuzdan atabilirsiniz.”

Haberin Devamı

SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN ÖNERİLER

Biorezonans Terapisti Neslihan Baykal Yakışan, "Sigarayı bırakmak için tüm yöntemleri deneyin ve asla vazgeçmeyin" diyerek, sigarayı bırakma konusunda tavsiyelerde bulundu.

• Sigarayı bırakmaya karar verdiyseniz hiçbir engeliniz yok. Yeter ki karar verin ve bir tarih belirleyin.

• Hedeflediğiniz tarihten 2 ya da 3 hafta öncesinde nikotini düşük farklı bir markaya geçin.

• Sigara içerken yarısını içerek hedeflediğiniz tarihi ve nedeninizi kendinize hatırlatın.

• Kendinize yeni alışkanlıklar edinin, hobilerinizi ve sevdiğiniz şeyleri yapmaya başlayın. Örneğin puzzle, maket, takı tasarımı, örgü, satranç vb. gibi...

• Spor, yürüyüş, pilates, yoga veya kişisel gelişime yönelik faaliyetler gibi...

Haberin Devamı

• Çay, kahve ve alkollü içecekler yerine bitki çayı, süt ve meyve sularını tercih edin.

• Sigara bırakma sürecinizde yoksunluk hissi ve daha çok sakinliğinizi sağlayacak sarı kantaron çayını tercih edin.

• Çok kuvvetli antioksidan içeren zencefil çayını tüketerek toksin atılımını hem de sigara içme isteğinizi azaltabilirsiniz.

• Sigara bırakma sürecinizde bol bol su içmek hem sigara içme isteğinizi azaltacak hem de toksin atılımını hızlandıracaktır.

• Evinizi, arabanızı ve kıyafetlerinizi temizleyerek sigara dumanını hatırlatacak ortamı temizleyin ve dizayn edin.

• Ağız ve diş bakımınızı yaptırın.

• Hamam, sauna ve bol duş almak sizleri rahatlatacaktır.

Haberin Devamı

• Arada sigara içme isteklerinizin olacağını ve bu durumda bu süreci nasıl yöneteceğinizi planlayın ve uygulayın.

Sigara bırakma sürecinizde birincil derece görüştüğünüz herkesten destek isteyin. Motive olmanıza yardımcı olacak plan ve programlar yapın.

• Sigaranın zararlarını tekrar tekrar okuyarak kendinize verdiğiniz zararın farkında olun.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

BAKMADAN GEÇME!