Sıcakların yol açtığı iştahsızlık nasıl önlenir?

Güncelleme Tarihi:

Sıcakların yol açtığı iştahsızlık nasıl önlenir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2015 10:00

“Acıkıyorum ama canım bir şey yemek istemiyor”

Haberin Devamı

Kimi zaman heyecandan, kimi zaman stresten, kimi zaman üzüntülü olma halinden dolayı iştahsızlık yaşanır. Bu durum geçici olduğu için birkaç gün sürer ve bünyemizi çok fazla etkilemez. İştahsızlığa sebep olan bir diğer neden ise yaz aylarında artan sıcaklıklardır. Sıcaklıkların artmasıyla oluşan halsizlik, yorgunluk gibi durumları iştahsızlıkta takip eder. Bu durumun yaz mevsimi boyunca sürmesi ise vücudumuzda ve metabolizmamızda olumsuz etkilere sebep olur.

Özellikle sıcaklıkların yol açtığı iştahsızlıkta aç hissedilmesine rağmen bir şey yemek istememe durumu yaşanır. Açlık hafif bir baş ağrısıyla hissedilir ve yemek yenilse bile geçmeyen şiddetli bir baş ağrısına dönüşür. Sıcakların yol açtığı iştahsızlık baş ağrısıyla birlikte kabızlık, gaz sancısı, hazımsızlık problemleri, aşırı sinir hali, saç dökülmesi, tırnak kırılması gibi sorunları da beraberinde getirir.

Haberin Devamı

Sıcakların yol açtığı iştahsızlık nasıl önlenir

SICAKLARIN YOL AÇTIĞI İŞTAHSIZLIKTAN NASIL KURTULURUZ?

  • Haftada üç öğün nohut tüketin. Nohut midenizi temizleyerek iştahınızın açılmasını sağlar.
  • Çayınızı veya sütlü tatlılarınızı tarçınla birlikte tüketin. Tarçın sağlıklı bir iştah açıcıdır.
  • Yemeklerinizin üzerine acı kırmızı pul biber serpin. Acı pul biber, tokluk hissini geç anlamanızı sağlar.
  • Aşırıya kaçmamak şartıyla tuz tüketin. Tuzlu gıdalar tükettikten sonra kan şekerinizdeki iniş çıkışlar sebebiyle hemen arkasından canınız tatlı çekecektir.
  • Meyve tüketirken mutlaka tabağınızda incir de olsun. İncir iştah açıcı meyveler arasındadır.
  • Patates, havuç gibi glisemik endeksi yüksek gıdaları kızartma şeklinde tüketmeniz kilo kaybetmenizi engelleyecektir.

[fotogaleri=1261]

ÇOCUKLARDA İŞTAHSIZLIK SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR?

Çocuklarda yaşanan iştahsızlık yetişkinlerde yaşanan iştahsızlığa göre daha yaygın bir durumdur. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Kaleli Babaoğlu, sıcak nedeniyle bir yandan iştahı azalan, diğer yandan yemek için oyuna ara vermek istemeyen çocuklara baskı yapılmaması gerektiğini, aksi halde sorunun daha da büyüyeceğini söyledi.

  • Çocuğun sevmediği gıdaları yemesi için zorlamayın, cazip hale getirin ya da aynı besin değerlerini taşıyan farklı gıdalara yönelin.
  • Çocuğunuzun temiz hava almasını ve oyun oynayarak enerjisini harcamasını sağlayın. Acıktığı zaman abur cubur vererek geçiştirmeyin, bu durum beslenme alışkanlığının yanlış oluşmasını sağlayarak sağlığını tehlikeye atar.

 

Sıcakların yol açtığı iştahsızlık nasıl önlenir

  • Çocuklar yemek yemek yerine daha çabuk tokluk hissi sağladığı için bir şeyler içmeyi tercih eder. Özellikle yaz sıcaklarında oluşan halsizliğin sebebi budur. Çocuğunuzun önce yemek yemesini sonra bir şeyler içmesini sağlayın.
  • Çocuğunuz için hazırladığınız atıştırmalıkları gözünün önünde bulundurun.
  • Çocuğunuzla birlikte yemek yiyin bu görerek örnek almasını sağlar.

[fotogaleri=1105]

TOK TUTAN 7 SÜPER BESİN (TIKLAYIN)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!