Güncelleme Tarihi:
Bilim adamları dinleyicilere ipucunu "ses tellerinin alt kısmında (subglottis) oluşan özel bir titreşimin" verdiğini belirtti.
Araştırmaya imza atanlardan John Morton, bu titreşimleri kısmen dolu bir şişeye üflendiğinde oluşan sese benzeterek, "su ne kadar azsa şişeden çıkan sesin o kadar pes olduğu" örneğini verdi. Morton, titreşimlerin kişinin boyuna göre farklılık gösterdiğini, boy uzadıkça titreşimlerin kademeli olarak pesleştiğini vurguladı.
Morton ve ekibi, ilk deneyde aynı cinsiyetten farklı boylardaki konuşmacılara tamamen aynı bazı cümleler okuttu ve seslerini kaydetti. Bu ses kayıtlarını dinleyen kişilerden, metni okuyanlardan hangisinin daha uzun olduğunu tahmin etmeleri istendi.
İkinci deneyde, dinleyiciler aynı cinsiyetten 5 konuşmacıyı uzundan kısaya doğru sıraladı. Dinleyicilerin konuşmacının boyunu yaklaşık yüzde 70 oranında doğru tahmin ettiği görüldü.
Morton, araştırma sonuçlarının ceza yargılamalarına da ışık tutabileceğini belirterek, konuşmasına dayanarak suçlunun "uzun ya da kısa" olduğunu söyleyen bir tanığın verdiği bilginin değerlendirilebileceğini ifade etti.
AA