Serebral palsi (SP) nedir? Nedenleri, belirtileri, tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Serebral palsi (SP) nedir Nedenleri, belirtileri, tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2019 15:11

Serebral palsi (SP), gelişimini sürdüren beyinde oluşan bir hasara bağlı kalıcı hareket ve postür bozukluğudur. Serebral palsi neden olur? Serebral palsi sebepleri, belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler…

Haberin Devamı

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Çabukoğlu; serebral palsi belirtileri hakkında bilgi verdi.

SEREBRAL PALSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Beynin erken gelişim dönemi ilk 18 ay olmakla birlikte, 6 yaşa kadar oluşan ve ilerleyici olmayan beyin lezyonlarının tümü serebral palsi olarak tanımlanabilir. Nöromotor kontrol bozukluğu dışında SP’de ayrıca; görme, konuşma, yutma ve bilişsel işlev bozuklukları da olabilir. Görülme sıklığı, ülkelere göre farklılıklar göstermekle birlikte görülme sıklığı ortalama 2-3/1000 şeklindedir Görülmesi ülkelerin gelişmişlik düzeyi ve tıp teknolojisindeki ilerlemelere rağmen son otuz yılda pek azalmamıştır. Bu durum, önceden sağ kalım oranı az olan prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerin, günümüzde yaşatılıyor olmasına bağlanmaktadır. Sorunlar, hafiften ağıra değişiklikler gösterebilir. Hastalığı tamamen tedavi eden bir yöntem yoktur. Ancak etkilenen hastaların etkilenme derecelerine göre; kendi ihtiyaçlarını karşılaması, oturması, yürüyebilmesi, okuluna kendi başına gidebilmesi ve iş sahibi olması amaçlanır.

Haberin Devamı

SEREBRAL PALSİDE ERKEN DÖNEM BELİRTİLERİ NELERDİR?

0-1 ay arasında; emme bozukluğu, aşırı kusma, havaleler

2. ay; adelelerde anormal kasılmalar

3. ay; sırtüstü konulduğunda baş ve topuklar üzerinde yay gibi durma

4. ay; başını tutamama, başparmağın avuç içinden çıkarılması ve elin çok sert bir yumruk tutulması, devamlı şaşılık.

8.ay; dönme ve oturma olmayışı, baş tutamama, otururken bacakların birbirini çaprazlaması, tekme atarken iki bacağı birden itme.

10 ay; tutunarak ayağa kalkma becerisi olmayışı, ismiyle çağırınca yanıt vermeme, ayağa kalkarken bacakları çaprazlama, ağızdan fazla salya akıtma.

1 yaş; teşhisin en kolay olduğu devredir.

SEREBRAP PALSİ TEDAVİSİ

Uzman Fizyoterapift İmran Erkanat Toylan ise serebral palsi tedavisi hakkında şunları söyledi:

Serebral palsi tedavisi sırasında doğru hareketi ve normali algılamak, gövdeyi hissetmek, hareketliliği sağlamak, sosyal ilişkileri ve çevresinin keşfedilmesinin öğrenilmesi çocuğun hareket ve fonksiyon becerilerini artmasını sağlar. Doğru hareket paternlerinin öğretilmesi, kas yapısının uygun ortezlerle korunması ve cerrahi müdahaleleri azaltılmasını sağlayacaktır. Çocuğun yaşına ve sorunlarına uygun müdahale serebral palsiye sahip çocuğun hayatın içinde olmasını kolaylaştıracaktır.”

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!