Güncelleme Tarihi:
“Semizotunun %92-98 i su %5-8 i kuru maddedir. 100 gram semizotu 1-2 protein, 6 gram karbonhidrat içerir. Semizotu, yapraklı sebzeler içerisinde en fazla α-linolenic asit içeren yapraklı sebzelerdendir. Semizotu yaprağında 300-400 mg. ALA’nın yanı sıra yüksek miktarda çeşitli antioksidanları da bulundurduğu bilinmektedir.
Beslenmede önemli bir yeri olan semizotu içerdiği mineral ve vitaminler nedeniyle sıklıkla kullanılması gereken sebzeler arasında yer almalıdır.
• Yapısında bulunan yüksek miktarda lif ve su oranı nedeniyle barsak faaliyetlerinde önemli rol oynamakta bireyi kabızlıktan korumaktadır.
• Önemli bir kalsiyum ve C vitamini kaynağı olan semizotu özellikle ilkbahar döneminde sıkça kullanabileceğimiz sebzeler arasındadır.
• İdrar söktürücü olarak bildiğimiz semizotu böbreklerden kum ve taş atımına da yardımcı olmaktadır.
• İçerdiği omega-3 nedeniyle kalp sağlığı üzerinde olumlu etkisi vardır.
• Düşük kalorisi sayesinde formda kalmak isteyenler, kolesterol problemleri olanlar ve şeker hastaları için ideal sebzelerden biri olarak sayabiliriz.
Mineral ve vitaminler yönünden oldukça zengin olan semizotu nisan, mayıs ve haziran aylarında her gün kullanabileceğiniz sebzeler arasındadır. Satın alırken özellikle yapraklarının canlı, diri ve körpe olanları tercih edilmeli, toprağa yakın olarak yetiştiğinden çok iyi yıkanmalı ve bıçak kullanılmadan doğranmalıdır. Tüm yeşil yapraklı sebzelerde olduğu gibi C vitamini oksidasyonuna izin vermemek için metal bıçakla temas ettirilmeden doğranmalıdır.
Semizotunu pişirmeden çiğ olarak ya da salata formunda yemek en sağlıklısıdır. %95 i su olan semizotu cilt canlılığı için de önemli sebzelerden biridir.”